La UAB formarà a investigadors per traslladar els seus projectes de recerca al mercat

Organitzat per primera vegada a Europa, el prestigiós programa internacional en innovació alimentària de la Universitat California Davis tindrà lloc del 27 al 31 de maig a la UAB

·         Els investigadors es formaran en aspectes clau del desenvolupament de negoci amb l’objectiu de que siguin capaços de dur al mercat amb èxit els seus projectes i contribuir, així, a dinamitzar un sector que és el de major facturació a Catalunya, juntament amb el químic i farmacèutic.


·         A Catalunya hi ha 3.500 empreses alimentàries, que representen el 23% del total de producció del sector alimentari espanyol, i ocupen una cinquena part dels treballadors de la indústria alimentària a Espanya.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acollirà del 27 al 31 de maig, i per primera vegada a Europa, el prestigiós Food & Health Entrepreneurship Program de la Universitat California Davis, un programa internacional de formació en innovació i transferència de tecnologia dirigit a investigadors que vulguin adquirir habilitats emprenedores per desenvolupar projectes en l’àmbit alimentari que puguin ser traslladats al mercat. Entre els inscrits hi figuren investigadors espanyols i procedents de països tan diversos com Anglaterra, Itàlia, Dinamarca, Nigèria i Finlàndia. 

“Estem molt satisfets de l’interès despertat entre els investigadors pel curs, un referent a nivell internacional i que no s’havia organitzBuenaventura Guamisat mai abans a Espanya. És un veritable esdeveniment que situa a la nostra Universitat com una de les punteres en la organització de programes internacionals especialitzats”, ha afirmat Buenaventura Guamis, director del Parc de Recerca UAB (PRUAB), entitat organitzadora del curs junt amb la Universitat Autònoma de Barcelona, el seu Campus d’ Excel·lència Internacional (UAB-CEI), l’ Institut de Tecnologia i Investigació Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Alícia, amb el patrocini d’empreses com Danone i Gallina Blanca Star.

El programa té per objectiu prioritari aconseguir que la investigació que es realitza a la universitat no resti a l’àmbit purament acadèmic si no que es traslladi al mercat de la mà dels investigadors que han ideat i desenvolupat els projectes. Per això, una de les condicions per accedir al curs, limitat a un màxim de 40 participants, és que els investigadors hi acudeixin amb el seu propi projecte, que serà sobre el que treballaran durant la formació.

D’altra banda, una de les finalitats principals de la trobada serà establir xarxes entre els investigadors, empreses i inversors assistents, un factor que es considera clau per al desenvolupament dels projectes.“Amb aquesta iniciativa volem contribuir a estendre la cultura emprenedora a la  universitat, una de les claus per impulsar la innovació i la competitivitat de la nostra indústria”, explica el Dr. Buenaventura Guamis, director del PRUAB

Del laboratori al mercat

Desenvolupat per la Universitat California Davis des del 2006, el Food & Health Entrepreneurship Academy (FHEA) és el programa internacional de referència dirigit a investigadors universitaris de l’àmbit de l’ alimentació i la salut que busquen desenvolupar les seves habilitats emprenedores per a ser capaços de donar el pas necessari i convertir les seves investigacions en un projecte d’interès per la indústria alimentària, adaptat a les noves necessitats del mercat global.

Entre els principals reptes a què s’enfronta la indústria alimentària avui dia hi ha el manteniment de la qualitat dels productes altament peribles, la millora de les condicions de conservació, com aconseguir una major disponibilitat dels productes a preus assequibles o com generar menys embolcalls, entre d’altres.

Pegram Harrison, professor en emprenedoria de la Saïd Business School de la Universitat de Oxford i professor principal del programa explica que “es tracta de que els participants desenvolupin actituds sobre com aprofitar les oportunitats i les idees creatives perquè es converteixin en una realitat i que siguin rentables”.

El FHEP tindrà lloc per primera vegada a Europa, la setmana del 27 al 31 de maig del 2013, al PRUAB. Es tracta d’un curs molt intensiu, tancat a un màxim de 40 investigadors, empreses i inversors, amb l’objectiu que es puguin impulsar projectes reals de manera eficaç. Els investigadors participants en el programa treballaran per a desenvolupar projectes concrets en àrees com ingredients alimentaris, tecnologies, seguretat alimentària, genòmica nutricional o packaging, entre d’altres.

El curs, organitzat pel Parc de Recerca UAB (PRUAB), serà inaugurat pel rector de la UAB, el Dr. Ferran Sancho, pel vicerector de Projectes Estratègics i Planificació de la UAB, el Dr. Lluís Tort, i pel director del PRUAB, el Dr. Buenaventura Guamis, el 27 de maig a les 17.00 h i comptarà amb la presència d’experts internacionals com Pegram Harrison, Antti Tallgren, de l’Oficina Europea de Patents, Doris Bell, consellera científica y assessora en polítiques d’investigació per a la UE o Jaume Biarnés, xef de la Fundació Alícia, que organitzarà una sessió sobre innovació tecnològica aplicada a la gastronomia, entre d’altres.

Sobre el Parc de Recerca UAB (PRUAB)

El PRUAB és una fundació privada sense ànim de lucre, creada per tres entitats líders en investigació: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). La seva missió és impulsar i millorar les activitats de transferència de tecnologia i coneixements dels seus membres, promoure l’activitat emprenedora mitjançant la creació de noves empreses basades en la recerca i, en general, facilitar la interacció entre la recerca, el món empresarial i la societat. Actualment, està format per més de 30 centres i instituts d’investigació, i més de 4.000 investigadors.

A més dels departaments i grups d’ investigació de la UAB, el Parc inclou nombrosos centres i instituts d’investigació ubicats al campus de Bellaterra. Tots ells porten a terme la seva activitat al voltant de sis eixos temàtics bàsics: Biotecnologia i Biomedicina; Tecnologies de l’Alimentació i Sanitat Animal; Ciència de Materials i Energia (nanotecnologia i microelectrònica); Tecnologies de la Informació i la Comunicació; Ciències Socials i Humanitats; i Medi ambient i Canvi Climàtic.

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: