Can Fabes, final d’un conte de fades.

Em van demanr des de El 9 Nou d’escriure sobre el tancament de Can Fabes. Dificil per a mi, he viscut la casa dels dels inicis. Ahir hauria sigut el sant del Santi, avui el seu 55 aniversari. Segur que ens està escoltant des de més enllà de les estrelles. Santi, NO t’oblidarem.santi-santamaria-imagen

Se’m fa difícil parlar de Can Fabes, del tancament d’aquest establiment que ha estat pioner de la cuina catalana al món. És dolorós pels que hem seguit  la trajectòria des dels seus inicis. Hem vist créixer els seus fills Pau i  Regina. Hem viatjat plegats, hem compartit, i, en algunes ocasions primerenques, vam aconsellar, quan el món de la gastronomia que més tard han conquistat, no els era proper i, nosaltres, més grans en edat,  gaudíem ja d’aquest “vici” de la bona taula.

Santi va estar prop nostre en la salut i en la malaltia, en la vida i en la mort…primer la del nostre fill Marc que havia passat per la seva cuina i va morir sobtadament, del meu marit més tard –era el seu dentista-. Sempre el vam tenir al costat en temes culturals, socials, artístics. Era un home culte, a l’abast. Un gran xerraire que ho sabia tot.

La mort sobtada del Santi ens va agafar amb estupefacció, amb ràbia.  Personalment vaig pensar que el futur no seria fàcil pels seus, perquè, el Santi, amb la seva humanitat, ho omplia i, feia cap a tot. Se’n sortiran em demanava? NO ho vaig tenir mai clar. Calia, en tot cas, fer un gir de 90º i, això és fàcil de dir o proposar, però no de dur a la pràctica.

El Santi era l’ànima de Can Fabes però també era el cor que ho abastava tot: Conferències, Entrevistes, Cursos, Col.laboracions arreu del món, Llibres, Tastets…que, a final de mes, servien per a cobrir aquelles despeses potser sense quantificar, ni qualificar, que, quan ell no hi ha sigut, s’ha fet impossible garantir.

Els gourmets segueixen estimant –m’hi compto- les bones menges, el plaer de la bona taula-cuina, sentir-se afalagat a través del gaudi dels sentits, però, les economies, han variat, àdhuc a les grans empreses que eren una de les fonts d’alimentació dels grans restaurants.

Vull aclarir que, un bon gourmet, no és el que pretén sempre coses cares sinó que “disfruta” del bon fer dels cuiners, en aquest cas d’aquell Santi que feia meravelles amb els productes de la terra, del Montseny… Que ens fascinava amb la seva conversa, els seus projectes, aquelles esplèndides Tertúlies a l’entorn de la Cuina dels bolets a la Tardor. O aquell Premi sobre el Medi natural del Montseny dotat amb un milió de pessetes d’aquella època, que eren molts diners. Vaig tenir l’honor de formar part del Jurat.

Segur que, de no haver mort, el seu restaurant hauria canviat, igual que s’ha modificat la societat, els costums. Tot i que el Santi Santamaria era extremadament generós, ma oberta sempre, mai un NO per a ningú que li demanés ajut, hauria necessitat canviar molts gests, aprendre a comptar, tenint clar que multiplicar s’ha acabat i que hem d’aprendre a dividir, restar.

Les retallades han trencat moltes rutines, i, comptar, ha esdevingut una obligació per a la majoria de ciutadans que no sabem si demà seguirem tenint feina o haurem de viure d’una modesta pensió. Molts, massa han viscut en una bombolla que ha fet figa. Hem de reconduir el nostre futur, saber on som i, on volem i podem arribar. Fins ara, tothom ha volat per damunt de les possibilitats, d’aquí  la gran patacada general.  Can Fabes tampoc se n’ha escapat . Jo els diria de mirar endavant, estudiar ben be què es pot fer, deixar enrere el passat, procurar construir amb rigor, esforç  i professionalitat el futur, ni que sigui sense estrelles..

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: