Jornada extra a l’entorn del Dret a la Informació per una Cultura de Pau.

Blanquerna, organitzada per FundiPau i Fundació Cultura de Pau amb la col.laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ha acollit un molt important nucli de ciutadans de totes edats, entre els quals joves batxillers, interessats en aquest tema, cabdal, pel que fa al futur de la Humanitat.

Dret Informació

Han donat la benvinguda els presidents de les Fundacions organitzadores, Xavier Masllorens, i Federico Mayor Zaragoza.
Masllorens va començar amb una frase de José Saramago: Somniava un món en el qual els poderosos fossin més justos, i, els justos més poderosos. Altre cita la d’un captaire que demanava caritat. Tenia un paper que deia: SOC CEC, NECESSITO AJUT. Poques persones li deixaven res. Va passar un especialista en màrketing que li va canviar la frase. Deia: “Avui és primavera i no la puc veure.” El pot es va omplir de monedes. Ho va aplicar al tema Informació: cal reclamar, per tal de tenir accés a una Informació veraç, no tergiversada que ens permeti jutjar. Va parlar de tres criteris: si la Informació és de proximitat, de la Temàtica, de l’origen, és a dir, de qui la dona. No es pot desconfiar sempre de l’adversari, hem de considerar els altres amb respecte d’actitud, conducta. No hem de respondre al terrorisme d’uns pocs, amb la força de molts. Va acabar dient, No maleeixis la foscor, encén una espelma.
Federico Mayor va manifestar-se feliç de trobar-se a la Universitat Blanquerna, mirall en temps difícils, de vells-bells records. De quan l’any 1948, era l’Escola Normal de Magisteri, del Bisbat de Barcelona. Va ser l’any 1971 que es va dir Blanquerna, la obra pedagògica de Ramon Llull
Blanquerna, ja tenia clar que Educació equival a ensenyar a pensar, aprendre a dirigir les nostres vides. Lo altre és Capacitació. Va senyalar que el temps mana, que avui vivim situació de no retorn social-mediambiental, que cal un canvi radical. Si no actuem, les futures generacions ens menysprearan i diran: podien, però no es van atrevir. Plegats, hem doncs de rectificar. Tenim dret a una Informació verídica, respecte a la gran transició que hem de fer. Hem estat sempre manats per homes de poder absolut, ara podem ser, i dir amb veu alta: Soc un element del canvi…Si hi ha llavor, les llavors es converteixen en fruits. La Informació és doncs la clau, d’un futur diferent: per promoure idees clares a favor del desarmament, per explicar que un 18% disposa de tot, mentre un 80% es mor de fam, i, tots valem el mateix. Hem de dir PROU! a les Lleis de mercat que obvien les persones, a nosaltres el pobles. Mai més la veu de l’AMO. Hem d’ajudar a alliberar la humanitat de la Por. Som ciutadans del mon, tenim consciència global, coneixements per prendre mesures, som espectadors actius NO muts, podem expressar-nos i fer realitat la Carta dels Drets Humans. Siguem visibles no anònims. Tots tenim la mateixa Dignitat. Exigim una Comunicació participativa, una nova Economia, rebutgem la deslocalització productiva. Fem doncs la transició de la força a la paraula.
Tres Taules amb Ponents de luxe, una el matí, dues a la tarda
1) “El Dret a la Informació ara i aquí”, amb Albert Sánchez Dtor. adjunt de El Periódico i Professor de la Universitat de Blanquerna. Milagros Pérez Oliva redactora en cap de El País Catalunya i Professora de la UPF. Vicenç Partal Director de Vilaweb i vicepresident d’Européan Journalisme Center. Moderadora Montserrat Arbós, Professora a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i membre del Patronat de FundiPau.
2) Dret a la Informació i conflictes armats amb Gemma Parellada, periodista i reportera a l’Àfrica. Joan Roura sots cap internacional de TV3 i especialista en Pròxim Orient. Cristina Sánchez, àrea internacional de RNE i conductora “Países en conflicto”. Moderador Rafael Vilasanjuán, periodista, membre del Patronat FundiPau i ex secretari de MSF.
3) Ampliant i reforçant el dret a la Informació amb Carlos Sánchez Almeida advocat i Director General de la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información PDLI. Gemma García Fàbrega, periodista i membre de la Directa. Roger Palà periodista i fundador i coordinador de Crític. Toni Soler. Moderador Marc Vidal, cap d’internacional del Diari Ara i ViceDegà del Col.legi de periodistes de Catalunya.
Jornada, per a mi memorable, per la qualitat de les intervencions, per la senzillesa de tots els que han parlat, apassionats de la seva feina, tot i la duresa i perill que representa.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: