Comitè d’Ètica i Investigació Clínica de l’Hospital de Granollers

Arran de la meva sortida del CEIC de l’Hospital de Granollers, algú m’ha demanat què és un CEIC. Vet aquí una petita síntesi.

montserrat agost 2015

El CEIC és un organisme independent, del qual formen part professionals de la Sanitat però també dues persones al.lienes a la professió: un advocat, en el cas de Granollers una advocadessa i altra en representació de la ciutadania, que fins ara era jo.
La funció i objectiu és vetllar per la protecció dels drets i benestar de les persones que participen en els Projectes d’Investigació Clínica, és a dir, els malalts. D’aquí, la necessitat de revisar i estudiar tots el Protocols de nous fàrmacs, la seriositat-dignitat dels investigadors i els mètodes que utilitzen, vetllar per tot el que fa referència al dret a la intimitat dels malalts.
També per exigir molta cura pel que fa a la Informació que se’ls hi ofereix, els Documents de Consentiment per participar en el projecte, que han de ser fàcils d’entendre abans de signar, per tal de ser inclosos en aquell estudi.
Parlem de nous fàrmacs o noves indicacions dels medicaments, que, abans de sortir al mercat, han de ser aprovats pels CEIC. També veiem i discutim Tesis Doctorals, sempre però, amb projectes relacionats a millorar la salut i benestar dels pacients.
Es va crear l’any 2006 y, cada any, es renova algun membre. Jo hi era des dels inicis. La meva tasca ha acabat aquest mes de gener.
El nombre de membres no és el mateix arreu. El CEIC de Granollers està format per 15 persones, 14 dones i, només el President és baró.
Una setmana abans de trobar-nos ens trameten els Protocols que haurem de discutir i aprovar o denegar a la nostra reunió mensual. Un cop discutit, i haver escoltat a la persona que el presenta, en algunes ocasiones s’hi fan esmenes o recomanem de revisar determinades fórmules d’actuació. En aquests cassos, tenen un temps per a fer-ho i enviar-lo de nou per a ser aprovat o denegat.
A la composició dels membres del CEIC, jo era la veu del poble, de la gent. Aquesta figura, és la d’una persona que no te cap lligam amb l’hospital: ni de feina, ni te persones al.legades relacionades. La meva missió era descobrir si, determinats Projectes, son únicament a benefici de les Indústries Farmacèutiques que els promouen o, si serviran per a millorar la salut dels usuaris, i per què no, els preus.
És una tasca important i engrescadora. Sí que, al principi, quan llegia els Protocols, em semblava tenir alguns símptomes d’aquelles malalties exposades.
És el síndrome que pateixen els estudiants de medicina, al menys, així ho he sentit explicar a casa meva entre els sanitaris.
Vaig necessitar aprendre un llenguatge nou que, d’entrada, pensava em costaria. Sortosament i donada la importància dels temes, hi accedeixes ràpid i et permet conèixer de prop, allò que podrà pal-liar malalties terribles com la SIDA, el Càncer, l’Alzheimer, la Tensió arterial, entre altres.
Paper important hi juga la Bioètica, matèria que hem treballat tots aquests anys, fent cursos sovintejats, amb persones molt preparades. Considero que és bo que es marquin pautes, que es deixin de demonitzar actituds i comportaments, i, no cal dir, pensaments.
Quan la Ciència mèdica ha avançat de forma espectacular allargant la vida, els temes de Salut, son motiu de discussió: Transplantaments, Sida, Alzheimer i totes les malalties degeneratives que creixen com bolets. Hi ha incògnites i llacunes que, alguns, no volen debatre.
Situacions que comporten conflictes ètics, objeccions de consciència per part d’alguns metges i famílies, que no reaccionen davant d’algunes discapacitats, que no tenen esperança.
Soc partidària de fer el Testament Vital, avui de manera simple, davant l’Assistenta Social, al teu Ambulatori. Jo l’he fet i considero que tothom, l’hauria de cursar.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: