JOC D’ANFITRIONS Xarxa de Comunicació local

Avui he participat en un càsting pel Joc d’Anfitrions produït per la Xarxa de Comunicació local, amb la col.laboració de Canal Reus TV. Tenia d’explicar com veig Granollers, la ciutat que estimo. M’he preparat una “xuleta” que, finalment no he utilitzat. He donat d’entrada la meva visió i, he respost a les preguntes del Jurat. Interessant, ja que cal pensar on portaries a algú que vingués de fora, com m’ha passat sovint amb amics. Costa de sintetitzar la nostra ciutat. És multivalent. Aprofito l’avinentesa per donar a conèixer la meva visió de Granollers.

montserrat agost 2015

Granollers és una ciutat acollidora. No admeto que algú la qualifiqui de lletja. Com donar aquest qualificatiu a una ciutat que:
Te passió per l’Educació, la Cultura, la Música des de totes les vessants, pel Teatre, les Arts. Pels Barris, i Associacions, aquells que fan possible la gent…
Ciutat Educadora, Ciutat per la Pau i la Convivència. Des de Can Jonch Centre de Cultura per la Pau es treballa per recopilar la Memòria Històrica amb els joves.
Tenim una Porxada construïda entre els anys 1586-87 per Bartomeu Brufalt. Ha tingut múltiples usos: mercat de grans, quan l’agricultura era important. Quan la guerra civil, el bombardeig del 31 de maig de 1938 va ser destruïda parcialment. Gràcies a la Diputació de BCN els anys 1985/86 va ser restaurada. Te 15 columnes. Tenim Muralles que es van començar a construir el 1291, i aixecar entre el 1366 i el 1368. Van ser enderrocades a finals del S XXI
Altre espai especial es la Sala Tarafa, antic Hospital de sant Domènec d’arquitectura gòtica , posterior Biblioteca, ara, espai de múltiples activitats. L’Ajuntament Modernista.
Granollers és capital de Comarca rica en història antiga i recent: agrícola, industrial abastant diferents sectors entre els quals el tèxtil.
Ciutat de l’esport amb un equip de Handbol d`elit que passejat el nom de Granollers més enllà de les fronteres però que ha sabut encomanar i forjar aquest esport a nivell escolar y popular fa molts anys. Organitzen des de fa 18 anys, la Granollers CUP, que reuneix, durant cinc dies jugadors infantils del món. La darrera edició de 2015 va aplegar 4.300 jugador/es amb 347 equips. Enguany serà del 29 de juny al 3 de juliol. La pretensió, a més de la pràctica del handbol, és aprendre al respecte-rigor-amistat que suposa la trobada.
L’Atletisme és altre esport “endèmic” des de sempre. Tenim una Mitja Marató, enveja de propis i estranys que, enguany, ha aplegat 14 mil participants
Ciutat del Comerç on, els responsables, s’apleguen en Associacions per compartir present i futur a partir de la paraula i coneixement mutu. Recomano vinguin a participar d’una Open Night el 18 de març, comerç al carrer de nit. Sorprenent!
Tenim grans músics, escoles de música, Corals, Cors, dos teatres un dels quals, alternatiu. També Escoles de Teatre, molt relacionades amb Educació Secundaria.
Associacions Culturals que projecten cultura-esbarjo a grans i petits, amb Cinema i espectacles. Però també de Veïns, que ajuden a la convivència.
Tenim un mercat ancestral, des del qual la nostra ciutat projecta la seva activitat i vida portes enfora, donada la seva situació: cruïlla de camins prop de la Mediterrània, camí de França, prop de les Estacions d’esquí del Pirineu.
Gaudim de gran fervor culinari per les mateixes raons: prop del mar, prop del Montseny que ens proporcionen riquesa culinària: peix, fruits, bolets..
Tenim artistes plàstics, actors i directors de teatre, de cinema, de TV. Una Orquestra de Cambra que enguany festejarà al 25 anys, amb joves sortits del nostre Conservatori Josep Ma Ruera.
Gaudim de molts espais peatonals, que faciliten l’encontre de la ciutadania. M’agrada que, davant dels comerços, s’instal-lin cadires per a reposar quan ho necessites.
Una Festa Major molt moguda amb la competició constant de dos grups, els Blancs i els Blaus, que es va posar en marxa amb el primer ajuntament democràtic.
Bons restaurants i la Fonda Europa, amb gran tradició culinària fruit de moltes generacions.
Un Hospital Comarcal-Universitari amb grans professionals.
La joia de la corona però és Roca Umbert Fàbrica de les Arts, on s’hi pot trobar tot el que fa referència a Cultura-Art en majúscules. M’agrada la noticia de que, ben aviat, obriran l’espai a la ciutat, eliminaran tots els murs ara existents i formarà part de la vida ciutadana. Què hi ha en el seu for intern?
Mostra del què va ser l’espai en els seus inicis, la fàbrica de teixits Roca Umbert, on treballava la major part de la ciutadania de Granollers i entorn. Ara convertit en Museu, que presideix la Tèrmica, que alimentava aquella fàbrica.
S’hi troben ubicades la Ràdio i VOTV és a dir, la nostra TV. Però també hi ha artistes que hi tenen el seus Tallers. Sales per a gravació. Espais per audicions multitudinàries. Per a grans esdeveniments, Fires, trobades. Un Taller molt estimat per a mi, familiar-artesanal que fabriquen Gegants i Nans que surten al món.
També és lloc d’assaig i trobada dels Xics, els nostres Castellers. Important Biblioteca.
Val la pena parlar de la recuperació de la llera del nostre minúscul riu, el Congost, suara mort, ara viu, ple de vida, amb flora i fauna autòctona. La llera és lloc per caminar, respirar, passejar amb els amics..
No podem deixar de veure el Centre de Residus, on es recopila la brossa i, destriada, s’aprofiten els recursos resultants que reverteixen a la ciutat. Que ningú es perdi la visita.
Què dir de la zona industrial que ens envolta, empreses de nivell estatal que subministren al món.
O el Bosch de la Pau, on 224 arbres recorden el morts pel Bombardeig on anem, cada 31 de maig a retre homenatge als nostres conciutadans. Si entreu a la web de l’Ajuntament trobareu, clicant sobre cada arbre, el nom dels morts.
No vull deixar d’esmentar El Xiprer, lloc d’acollida, de taula oberta als que tenen necessitat de menjar, que la Mercè Riera i el seu espòs van engegar fa anys. Avui gràcies a ella i als Amics del Xiprer, dona menjar a moltes famílies.
Quan ve algun dels meus amics del món i veuen el què fem a Granollers, el què tenim, els costa de creure que sigui una ciutat de només 60 ml habitants.

One Response to JOC D’ANFITRIONS Xarxa de Comunicació local

  1. Daron Jitchaku

    Avui he participat en un càsting pel Joc d’Anfitrions produït per la Xarxa de Comunicació local, amb la col.laboració de Canal Reus TV. Tenia d’explicar com veig Granollers, la ciutat que estimo. M’he preparat una “xuleta” que, finalment…

    Me gusta

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: