13 estudiants mortes a l’accident de l’autocar a Freginals

Crònica d’una jornada tràgica. Nació Digital. S.Cabanes. Foto A.Zaera, Tortosa
13 estudiants, totes noies, han mort en l’accident de l’autocar que ha bolcat a les sis del matí d’aquest diumenge al quilòmetre 333 de l’AP-7, a l’altura de Freginals, al Montsià. El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat que, de moment, encara es desconeixen les causes exactes del sinistre. Jané ha detallat que el seu conductor declararà aquest dilluns a les deu del matí en qualitat d’investigat davant la titular del jutjat d’instrucció número 3 d’Amposta i que aquest diumenge ha explicat els fets davant els Mossos d’Esquadra. Per la seva banda, el conseller de Salut, Toni Comín, ha informat que 23 persones continuen hospitalitzades amb diversos pronòstics, cinc de les quals han hagut de ser traslladades a hospitals de Barcelona. Alguns familiars de les víctimes han començat a arribar aquest diumenge al vespre al Centre de Comandament instal·lat a Tortosa.
accident autocar 13 estudiants morts

Alguns dels estudiants atesos a l’Hotel Corona de Tortosa caminaven pel passadís, davant la mirada dels periodistes.

Silenci, com si el temps hagués quedat aturat. Era l’ambient que es respirava a primera hora del matí al punt quilomètric 333 de l’AP-7 a l’alçada dels Freginals, on per camins paral·lels a la via, s’hi havien aproximat alguns veïns d’aquest petit poble de 400 habitants, que observaven consternats com les primeres víctimes eren carregades als vehicles funeraris. “És un espectacle completament esgarrifós veure el que ha passat aquí”, afirmava l’alcalde del poble, Josep Roncero, visiblement afectat.
Al lloc hi han arribat desenes de mitjans a qui els cossos de seguretat han mantingut a una certa distància i han demanat tenir la màxima cura en la difusió d’imatges que poguessin ferir la sensibilitat. Era l’escena d’una de les tragèdies a la carretera més greus dels últims anys a Catalunya. L’últim autobús d’una expedició d’un total de 5 carregat d’estudiants d’Erasmus tornava de la nit de la “cremà” de les falles de València cap a Barcelona, però per alguna raó que les autoritats apunten a un “factor humà”, el seu viatge ha quedat truncat en aquell punt, on 13 noies han perdut la vida.
“Ironies del destí, hem de dir que som afortunats”. Explicava ja des de Tortosa una de les estudiants supervivents quan el rector de la UB, Dídac Rodríguez, s’hi ha acostat per parlar-li. “Tots ells estan en la contradicció interna pel fet de saber que potser el que viatjava al costat ha mort i tu t’has salvat”, ha manifestat el rector.
A l’Hotel Corona de Tortosa s’hi ha instal·lat el centre de coordinació i d’atenció a les víctimes. Allà hi han acudit les màximes autoritats del país, entre les quals el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller d’Interior, Jordi Jané i també el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz. Però també molts alcaldes i representants institucionals d’arreu de les Terres de l’Ebre que han volgut mostrar el seu suport als comandaments que s’encarreguen del dispositiu.
Aliens a aquest tràfec, les víctimes que han resultat il·leses i algunes que han estat donades d’alta durant el matí als hospitals de la zona són ateses en una sala del mateix hotel. Creu Roja hi ha desplaçat fins a 22 professionals per atendre els joves. “La majoria de nois són estrangers. Ens comuniquem en francès, anglès, italià o alemany, però també hi ha alguns catalans”, ha explicat la psicòloga de la Creu Roja Lourdes Carrascón.
“Intentem que puguin manifestar l’ensurt que han patit, que preguntin tot el que faci falta i que ens expliquen què han viscut. Ells mateixos marquen els tempos. Estan afectats, com és lògic, però intentem que tinguin respostes en tot moment i que no es quedin parats”, relata Carrascón. Tots els estudiants que es troben a l’Hotel Corona han pogut contactar amb les seves famílies. Des de la Creu Roja se’ls hi ha facilitats carregadors de mòbil perquè mantinguin un contacte constant amb el seu entorn. Alguns fan pinya entre ells i són atesos en grup. Altres demanen intimitat.
A l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on es troben alguns dels companys d’estos estudiants la solidaritat dels ebrencs s’ha fet palesa. No han parat d’arribar trucades i gent preguntant si feia falta donar sang per atendre a les víctimes. Tot i això, l’HTVC tenia les necessitats cobertes per avui i ha demanat als donants que hi vagin dijous, quan calculen que faran falta reserves. Així han demanat als donants que acudeixin al banc de sang de 9 a 17 hores el mateix dijous.
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha detallat que de les 63 persones implicades en l’accident, 13 són les noies que han perdut la vida, 27 persones han resultat il·leses o han estat donades d’alta al llarg d’aquest diumenge, un d’ells el conductor –que ha declarat a la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Tortosa, i ha estat citat per aquest dilluns a les deu del matí a Amposta-. Segons ha explicat el conseller de Salut, Toni Comín, de les 23 que continuen ferides –entre les quals els dos ocupants del turisme contra el qual ha col·lidit l’autocar-, cinc continuen ingressades a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, dues en estat greu a la Unitat de Cures Intensives; cinc més estan sent ateses a l’Hospital Comarcal d’Amposta; tres a l’Hospital de Vinaròs (Baix Maestrat); dues es troben ingressades l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i dues més a l’Hospital Sant Joan de Reus. D’altra banda, cinc ferits més greus han estat traslladats al llarg del diumenge des d’aquests centres de salut fins a l’Hospital de la Vall d’Hebron, L’Hospital Clínic, L’Hospital de Sant Pau, Bellvitge i Mútua Barcelona.L’Hotel Corona de Tortosa, on s’ha establert el centre de comandament, ha acollit els 23 passatgers que han estat evacuats de l’autobús. Les jutgesses de guàrdia de Tortosa i Amposta, acompanyades d’un equip de funcionaris, s’han desplaçat fins aquest establiment, on s’ha fixat el centre de comandament, per prendre declaració a les persones que han sortit il·leses o ferides lleus, a les quals també se’ls ha ofert participar en les tasques d’identificació dels cadàvers. Per aquesta han facilitat fotografies i material del qual poder extreure ADN. Un equip de forenses compost de 17 professionals han dut a terme les 13 autòpsies, que s’han acabat aquest diumenge a la tarda. Alguns familiars han començat a arribar fins al mateix hotel a partir del vespre, segons ha confirmat el mateix Jané, per prendre part en les tasques d’identificació de les víctimes.Comitiva amb cinc autobusosEls estudiants accidentats tornaven d’una sortida d’un dia a la ciutat de València en un viatge organitzat per l’Associació Erasmus Student Network. Un total de cinc autobusos amb 275 joves vinculats a quatre universitats catalanes -UB, UAB, UPC i UPF- havien sortit a les sis de la matinada de dissabte de la plaça d’Espanya de Barcelona. Després de passar el dia a la capital valenciana, els autocars havien emprès el viatge de tornada a la capital catalana cap a dos quarts de quatre de la matinada d’aquest diumenge. L’accident s’ha produït poc abans de les sis, pocs minuts després d’entrar a Catalunya.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: