Jesus busca a Jesús. Prada. Jaume Rodri

Jaume Rodri presenta, a la Universitat de Prada, “Jesús busca a Jesús” acompanyat d’Aureli Argemí i d’Ignasi Roda.

jesus busca a Jesús a Prada

Crec que La Llibrera La Gralla de Granollers, va ser un dels primers espais on Rodri va obrir la caixa dels trons d’aquest llibre per a mi, cabdal, que s’endinsa en aquest tema que molts tenim candent. Qui era Jesús?
Em va demanar si volia presentar-lo i, lògicament, em vaig sentir honorada de fer-ho.
Què vaig dir, com ho vaig plantejar?
D’entrada amb una esquemàtica presentació de l’amic, aquest singular tasta olletes capaç de reeixir, no importa amb què.
Filosofia i lletres, magisteri, dibuix, escultor, cinema, gravat, escriptor, Seminari de Vic, capellà. Casat, vidu, ara amb parella. Inquietuds al redós de l’art, de la religió, de la convivència, de l’amistat, de l’amor, de les relacions humanes, de la mort, de la política en la qual ha participat en tant que Diputat.
Defensor dels Drets d’homes i pobles, i, de manera especial, gairebé malaltissa, de la seva amant Catalunya, que vol lliure, rica i plena.
Tot comença a Paris l’octubre de 1963, a l’enterrament d’ Édith Piaf. Arribat el dia de la seva mort va decidir personar-se al cementiri Père -Lachaise. Es troba a primera fila al costat del jove vidu Théo Sarapo.
Va ser la visió de tantes creus que el van empènyer a la seva aventura d’esbrinar qui era aquell jove jueu penjat a totes les creus del món?
Si llegiu el llibre descobrireu on el porta la seva tossuderia, en aquest cas, pel que fa a Jesús.
Va existir? Va néixer a Betlem en un corral?
Alguns, ens volen fer creure una realitat que a Rodri no convenç i, intenta descobrir la verídica. La seva qüestió és sempre la mateixa, el Jesús històric
La seva tesi és que Jesús era un guerriller armat, en lluita contra els romans per alliberar la seva terra ocupada. Disposava d’un escamot ben preparat. Era l’hereu legítim representant de la casa de David, és a dir, autoritat civil i política alhora.
Una de les companyes de Rodri, l’Àngela, va dir haver llegit que segons el codi romà vigent a la Palestina de l’any 0, només es portava a la crucifixió a aquells enemics atrapats amb les armes als dits.
S’endinsen doncs en un món tenebrós, on no falten núvols negres, assassinats, morts estranyes que segur, no deixaran indiferent ningú.
Parla amb personatges del món de la Cultura, de l’església, de la Política, de l’Art. També amb gent senzilla.
Va ratificar què significa la lluita pel poder, aquest món subterrani que, com diu ell, MAI s’explica, per be de tots.
Alguns amics l’acompanyen en aquella gesta: rodar pels indrets on podia haver-se passejat Jesús, segons Rodri, nascut a l’exili, a Europa, en el si d’una família jueva de la casa de David, perseguida pels romans, exiliada i assentada a la Gàl-lia permissiva. Potser va salpar de Port Vendres, o de Marsella o de Narbona passant per Cartago i l’Illa d’Elefantina en ple Nil…
Xerrades boges que duren nits senceres per intentar fer un pla que els permetés trobar proves que apuntalessin aquella intuïció. El Jesús històric segons Rodri, hauria arribat a Palestina des de l’exterior amb el suport dels ancians de la Casa de David refugiats a Narbona, ciutat pròspera, capital del comerç, negocis.
Indaguen per Llatinoamèrica, França, Àfrica, Alemanya. Egipte, Palestina, no cal dir que a Alexandria, on hi havia un centre d’estudis hebraics. Segur que Jesús, cap de la casa de David hi va passar temporades
Els seus viatges per intentar esbrinar respecte el Jesús històric i la seva vida, el porten a conèixer personatges del món que no nomenaré, importants pel seu pensament, per la seva responsabilitat, àdhuc a l’Església . Vull que tothom els descobreixi per sí sol. Curiosament n’hi ha molts que conec, amb els que he compartit llargues disquisicions.
La majoria estan d’acord en que Jesús no és el que descriu l’Església, ni la seva localització, ni la època. No és aquell Jesús històric que ens havien inculcat, afirma Rodri. La seva teoria és acceptada per la majoria, Teòlegs de l’alliberament, bisbes, abats, especialistes en papirs que fan deduccions a partir de Documents escrits “confiscats”.
Els papers de Qumran, la mare dels ous, trobats al fons del mar, dins un vaixell enfonsat a la Cala Culip sota les aigües del Cap de Creus, altres a Tamanrasset escrits en arameu una llengua críptica que pocs jueus podien llegir, eren prova de les ordres rebudes i, portaven data i contrasenya. Era la culminació d’una perllongada tenacitat. Els ostrakons tenen, no cal dir, un rera fons econòmic tot i que, pel que expliquen els estudiosos, eren només una còpia de textos anteriors, ara desapareguts que, per alguns indicis, es pot intuir qui els te….
Rodri deixa anar alguns noms: Vaticà, Fundació Rockefeller, Govern de Jordania..
Trobades amb frares, entre els quals Fra Sébastien, franciscà, que des del seu pacifisme i la seva esperança li diu: Potser aquell Jesús històric no va existir mai. Jo tinc una mena de fe que va més enllà de l’existència de Jesús. El nucli mateix de la vida, de la bellesa, de l’art que em dona raons per estimar, viure i morir. El què expliquen d’un Jesús històric, és la concreció dels meus veritables desitjos. Hi ha res millor que la realitat inventada, que la bellesa imaginada i fugaç, que l’amor mai concretat?
Altre versió sobre aquest Jesús històric és el pensament d’un jesuïta nord americà, amb el que va coincidir fent el Camí de Santiago. No confiava en la moral d’aquesta Església, que no és la que ell pregonava: l’amor als pobres, la rectitud d’intencions, la llibertat permanent, la justícia. Que l’important és l’ètica del comportament heretada dels nostres avantpassats.
SUSCRIC PLENAMENT AQUESTS RAONAMENTS.
Som les persones, les que hem d’escoltar el nostre interior, distingir be-mal, i, obrar en conseqüència.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: