Ciutats Defensores dels Drets Humans. Del 26 de setembre i el 8 d’octubre de 2016,

ciutats16f

Nou activistes procedents de Síria, Palestina, Ruanda, Brasil, Colòmbia, Hondures, Uganda, Perú i de la Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina que visitaran quinze municipis de Barcelona, del 26 de setembre al 8 d’octubre, per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i, per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.
La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores de Drets Humans que, des de 2013, organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors de Drets Humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

Els activistes Víctor Ochen d’Uganda, Valdenia Paulino, de Brasil, i Jeihhco, de Colòmbia explicaran la seva experiència a Granollers, a centres educatius de la nostra ciutat per apropar la seva experiència i la seva lluita als més joves.

VÍCTOR OCHEN
Pertany a l’etnia Lango del nord d’Uganda, va viure 5 anys en un camp de refugiats i una infància marcada pel conflicte en Uganda. Fundador al 2005 de l’African Youth Initiative Network (AYINET), ha treballat durant 15 anys ajudant a nenes violades i nens mutilats per la guerra, ampliant el suport a les víctimes obligades a cometre atrocitats durant la guerra. El 2015 es convertí en el primer ugandès i l’africà més jove en ser candidat al premi Nobel de la Pau, així com ambaixador de les Nacions Unides per a Projectes Globals.

VALDENIA PAULINO
Defensora contra la pobresa i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Després d’ajudar a crear en 1999 el Centre de Drets Humans de Sapopemba –barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles–, el seu compromís amb els drets humans la va portar a investigar i documentar les denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.

JEISON CASTAÑO (JEIHHCO)
Activista per la pau, la convivència i la no-violència a les comunes de Medellín on una gran part de la població són famílies desplaçades pel conflicte armat. Impulsa a través del hip-hop la recuperació de la memòria, la dignificació i el treball amb joves per tal d’oferir-los alternatives de vida que no passin per la violència armada tan present encara en aquests barris.

Dimecres 5 d’octubre a les 19.30 h al Museu de Granollers el metge psiquiatre palestí i fundador de l’organització Humanity Crew, Essam Daod, i la periodista siriana que defensa la llibertat de premsa des d’Alep, Zaina Erhaim, ofereriran una conferència basada en la seva tasca de suport a les persones refugiades que fugen dels conflictes al Mediterrani.

ESSAM DAOD
Metge palestí i fundador de l’organització Humanity Crew, organització que coordina esforços i ofereix ajuda professional d’urgència a les persones refugiades que arriben a les illes gregues per tal de contribuir a la seva recuperació.

ZAINA ERHAIM
Coordinadora de l’Institute of War and Peace Reporting, (IWPR) a Síria, i cofundadora del Local Coordination Committee en aquest país. En tan sols uns mesos ha rebut tres destacats reconeixements, l’últim d’ells li arriba de la mà de Reporters sense Fronteres per la seva defensa de la llibertat de premsa des d’una de les ciutats més perillós del món per ser periodista: Aleppo.

Els altres activistes convidats a l’edició d’enguany són:

Lin Muyizere (Marit de Victoire Ingabire, presidenta de les Forces Democràtiques Unides (FDU) coalició dels partits de l’oposició formats per membres de la diàspora ruandesa. Empresonada des del 2010 per haver pronunciat un discurs contrari a la ideologia del partit governant. Està complint una condemna de 15 anys.

Rebiya Kadeer
És activista en la defensa dels drets de la minoria musulmana uigur, sotmesa a l’opressió sistemàtica pel govern xinès. És la presidenta del Congrés Mundial Uigur. Va ser presa de consciència a la Xina i posteriorment nominada per al Premi Nobel de la Pau.

Esperanza Huayama
Lluita des de fa més de 20 anys per les 300.000 dones indígenes esterilitzades forçosament durant el Govern del president Alberto Fujimori a través del Programa de Planificació Familiar i Reproductiva, directament enfocat a reduir la població i controlar la natalitat de les dones indígenes, i de les més pobres i analfabetes.

Sandra Zambrano
Advocada de drets humans de la Asociación para una Vida Mejor de Personas Infectadas y Afectadas por el VIH-SIDA en Honduras (APUVIMEH). APUVIMEH treballa amb la comunitat de persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals i aquells afectats pel VIH/SIDA a Hondures.
———————————-
ÒSCAR CAMPS
És socorrista, empresari i activista català, conegut principalment per ser el fundador i director de l’ONG badalonina Proactiva Open Arms (link is external). Va ser guardonat amb el premi Català de l’Any del 2015.
———————————-
Del 17 de setembre al 9 d’octubre es pot visitar a la plaça de la Corona l’exposició de vint-i-quatre imatges preses pel fotoperiodista David González que, entre els mesos de gener, febrer i març de l’any 2016, ha acompanyat diferents grups de persones refugiades al llarg de l’anomenada “ruta dels Balcans”. Des de l’illa de Lesbos, a Grècia, focus mediàtic de la crisis, fins les fronteres de Macedònia, Sèrbia, Croàcia, Eslovènia i Àustria. La mostra pretén sensibilitzar sobre el drama d’una crisis humanitària desencadenada per diferents conflictes bèl·lics. Les paraules de diverses persones refugiades, en àrab i català, i en diferents trams i moments d’aquest viatge construeixen, de manera conjunta amb les fotografies, un relat sobre aquest camí a l’exili, agrupat en quatre àmbits: la por, el camí, l’espera i el futur. Paraules que donen títol a vivències comunes entre les persones que afronten l’exili.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: