Fidel: dia d’un any! Ferran Navarro i Soriano

ferran-navarro-i-sorianoEm demanen que faça un escrit sobre el Comandante Fidel Castro i que conte el contacte i la relació que jo haja pogut tindre amb ell. Però, si jo no vaig tindre cap contacte amb Fidel…. Darrere la insistència (reconec que lleu) i després de donar una mica de voltes al cap, arribe a la conclusió de que malgrat que, com he dit, no vaig tenir cap contacte directe amb el Comandante, no es menys cert que persones de la talla de Fidel Castro et toquen sense adonar-te’n, sense voler. Fidel Castro ha estat una figura cabdal per a la humanitat. Un defensor de la classe humana, del poble, de la gent,…. Arreu del món. Per tant Fidel, d’una manera o altra ens ha tocat, ens ha relacionat a totes i a tots i viure, ja es suficient per confirmar que s’ha tingut una relació amb ell.

Fidel Castro ens deixava (el seu cos, que no les seues teories i experiències) el passat 25 de novembre de 2016, just un any desprès de visitar l’illa de Cuba amb la meua companya i una parella amiga. Durant aquella estada a L’Havana, ja vaig fer unes notes sobre els pensaments que em va causar el fet revolucionari,… Per tant, sobre aquella “relació” amb Fidel. Aquelles notes,son les que ara em serveixen de base per recordar al Comandante, notes sobre coses concretes del que vaig viure de la seua lluita (que es la nostra -almenys la meua-), sobre el seu somni i la seua esperança per fer un món millor.

Partint de la base de que jo crec que les revolucions (les socialistes vull dir) no son exportables. Vull dir, la revolució russa no podria haver-se produït tal qual a un altre país, ni la de nicaragüenca, ni la xinesa,,,, ni la cubana. Cada poble te els seus mecanismes per arribar a la revolució, per posar-la en pràctica, per desenvolupar-la i fer-la realitat. No hi ha dues iguals per que no hi han dos pobles iguals. Per tant, voler-les copiar es un acte que està abocat directament al fracàs. Per tant, per al revolucionari cal que s’analitzen perfectament les distintes situacions, els moments, les circumstàncies,… I actuar. No sense riscos…. Però realitzar accions directes i indirectes per al triomf de la revolució com va fer, entre altres…. el Comandante Fidel.

Així, a Cuba he constatat…
que hi conviuen diverses experiències que des d’un punt de vista revolucionari, deurien de ser denunciades i apartades de la societat.
I voldria referir-me concretament als petits guetos, petites illes que coexisteixen dins del sistema socialista que poc o res tenen a ver amb una concepció de socialització dels mitjans de producció. Petites actituds que podrien no significar cap preocupació per al futur socialista però que tinc la sensació de que estan més generalitzades del que puga parèixer. Davant aquestes cèl·lules malignes del capitalisme el que propose és la denúncia i que es produïsquen accions encaminades a la seua eradicació.
Compare aquestes floracions com una droga que fa germinar petites concepcions capitalistes. Petites estructures que produeixen explotació, desigualtat, estratificació de classe, supremacia d’uns per sobre d’altres, competència,…
Petites cèl·lules mafioses es gesten al voltant de negocis fora del control estatal. Contractes fraudulents (quan hi ha) i fora de la realitat concreta per a la que han estat dissenyats.
Al voltant d’un lloguer de vivenda poden produir-se cèl·lules capitalistes, on un propietari (que pot inclús no estar al propi país) “contracta” personal per a distints aspectes i necessitats (neteja, cuina, serveis generals,…) i on es creen altres “negocies” concèntrics al seu entorn (transport, vigilància, restauracions,…) petites societats paral·leles que es gestionen baix la atenta però desinteressada mirada de los CSR.
Aquestes activitats funcionen baix el concepte de que hi ha que “buscar-se la vida”. Com si solament el poble cubà tingueren aquesta necessitat.
Jo entenc que es preocupant aquesta sèrie d’activitats i per això mateix propose contundentment la seua eradicació.

Pàtria o mort. La Pàtria, la Pàtria dels treballadors i les treballadores. Eixa és la Pàtria de Fidel. I la meua. Fidel en la seua llengua i qualsevol altra en la seua. Eixa no és la pena. La pena és que les pàtries, el sistema capitalista les utilitza per separar-nos com a treballadors i treballadores. La Pàtria és la vida. Sense complexos, amb diversitat de tota mena. Eixa és la Pàtria de Fidel…. i la meua.

La Havana, dia d’any:
Les cues
“Mira, mira quina cua per a entrar a eixa gelateria” comenta la companya escandalitzada. Com si les cues de l’atur (convertides ara en cues virtuals i suprimides físicament per a evitar la vergonya si es que la coneixen a Espanya. I les cues de qualsevol administració de loteria… Per citar dos exemples. No mirem les cues. Mirem per què hi han cues, que hi ha darrere de les cues…. hi trobarem les respostes.

De tornada a la dictadura
Vinc de la cançó, de l’expressió completa, de la paraula senzilla. Però també vinc de l’expressió corporal. Vinc del ritme i del moviment i torne a la quietud.

De tornada al silenci
I he tornat al silenci. Si, ho se. El silencio també és música, però ací, aquest silenci produeix música tètrica, amb olor a CO2,… España es una dictadura. Confirmat! I ara me la podeu vestir como us done la real gana.

Açò en Cuba no passa
De tornada (no em surt dir a casa) em calen 30 minuts per despertar.
30 minuts d’experiència, 30 minuts per a la comparació.
30 minuts han sigut suficients per a comprovar diferències, sempre odioses, diuen, però que ell ben que utilitzen quan es tracta de vilipendiar el sistema imperant a Cuba.
En 30 minuts es trencaren les escales mecàniques de l’estació d’Atocha.
En 30 minuts, em demanaren 5 vegades almoina.
En 30 minuts, vaig veure diferents grups armats patrullant per l’estació.
En 30 minuts,…
Açò en Cuba no passa.
En sols 30 minuts

En 30 minuts han matat la Revolució. He tornat al somni.

He estat tocat per Fidel, i pel Che, i per… Ara cal portar la seua lluita per bandera!

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: