De Vivaldi a Piazzolla. 25 anys de música per a cordes.

Teatre Auditori de Granollers, gran entrada i expectació per escoltar els nostres músics, la nostra Orquestra de Cambra que ha crescut i ja te 25 anys. Una majoria d’edat extraordinària, així ho van deixar palès en el Concert de diumenge, el primer de la commemoració d’aquests 25 anys. Recordem amb enyorança aquells primers passos de l’Orquestra amb Carles Riera el seu promotor.  La necessitat que sentíem d’ajudar en no importa què, des d’anar a oferir Concerts, fins a organitzar una mena de club d’Amics de l’Orquestra de Cambra.  Consti, que o donava dret a res, simplement era un ajut. Començàvem la Temporada amb un petit coixí que, juntament amb els sponsors, feia que mai tinguéssim dèficit. Eren altres temps.

orquestra-cambra-granollersDiumenge va ser un dia molt especial: des de la presentació  a càrrec de Xavier Chavarria, que ens va introduir en el recorregut que viuríem, i que no era fàcil ja que el repertori era ampli . Va ser un petit aperitiu d’aquells que obren la gana, en aquell cas, d’escoltar i posar atenció en tot el menú que ens esperava.

A la Part I: Concert alla Rustica de Vivaldi, que curiosament va ser la última que va tocar l’Orquestra quan eren tots alumnes de l’Escola de Música Josep Mª Ruera, abans de convertir-se en Associació. Com va dir Chavarria, una mena de “fogarada” que ens va fer entrar en un recorregut que va anar in crescendo gairebé durant dues hores. Aquesta obra Vivaldi la va escriure per a ser interpretada per noies adolescents d’entre 12-20 anys  que tenia com alumnes, d’un Hospici de Venècia.

Va seguir Stravinski amb “Airoso”, del Concert en Re per a cordes. Interpretació magistral.

Txaikovski va superar,  encara, les peces anteriors, amb dos fragments de la serenata: Elegia i vals de la Serenade per cordes. El Vals, va commoure l’Auditori, interpretat amb pulcritud i passió per la música.

Va acabar la primera part amb música de A Piazzolla: Libertango, Melodia en la i Oblivion, aquell autor que nomenaven assassí del tango, que els nostre músics van brodar sota la direcció de Corrado Bolsi, que s’ha convertit en l’ànima d’aquesta Orquestra.

Si la primera part va ser genial a la II  s’hi va sumar la proximitat dels autors:

E Granados amb l’Intermezzo Goyescas, aquell gran músic que va néixer fa 150 anys que va triomfar a Amèrica en el Metropolitan, amb la suite Goyescas (1911), que Granados va convertir en Òpera. Justament va morir quan tornava d.USA al ser torpedinat pels nazzis el vaixell en el que viatjava.

Sardana del Quartet Ambients. Vam recordar Josep Mª Ruera amb aquella extraordinària obra que encomanava pau, harmonia.  Tots ens sentíem una mica més feliços amb les notes que evocaven d’aquell nostre pianista-compositor, del que gairebé tots hem sigut alumnes.

De B.Briten van interpretar Sentimental Sarabanda, obra que vam escoltar en el primer Concert de la nostra Orquestra. Molt millor ara, tot i que n’estàvem cofois.

De H. Villa-Lobos van interpretar Choros n. 1. Música brasilera que tot i que ser pensada per a guitarra, l’orquestra va brodar amb excel.lència. El Choro n.º 1 és molt popular i ha influenciat a força tangos.  El silenci dels assistents era “violat”, només, pels aplaudiments quan finalitzava una peça.

El Concert va acabar amb la Danza Hongaresa num.5 de Brahms. Dansa folklòrica, vigorosa. Als músics només els faltava ballar malgrat que tots es movien al compàs del que interpretaven. Sempre somrients.

Costaria decidir quina peça va ser la millor, a quins músics destacar. Va ser un TOT, entusiasme encomanadís, jo diria víric, que vam patir-gaudir tant els intèrprets com els que, amatents romaníem a les butaques amb ganes de moure’ns, de ballar…

Felicitats Orquestra, felicitats Granollers. Gràcies Corrado per la bona feina que estàs duent a terme. Gràcies músics, per la vostra passió encomanadissa. És un al-licient que tots necessitem per a sentir nos vius.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: