Salvador Cardús. El temps NO és una mercaderia.

Conferència Magistral “Posar-nos a l’hora. Per què ens cal una reforma horària” a càrrec de Salvador Cardús, organitzada per La Fundació Martí l’Humà de la Garriga, en el II Memorial Santiago Cucurella.

Salvador Cardús, doctor en Ciències Econòmiques, Professor titular de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB  va parlar de forma clara, sense embuts, de la necessitat d’acabar amb el caos que suposa la desorganització horària, i les conseqüències greus que condicionen les nostres vides.

cardusPer què necessitem reforma horària?  Per què és important l’organització del nostre temps?

Les estructures son les bases d’una bona societat, per aprendre a organitzar el temps dins l’espai, tenint en compte que “hi ha un temps per cada cosa” –aquest ha estat sempre el meu lema-

NO podem acomodar-nos al temps de les coses.

Abans, el temps, el marcava la Naturalesa, la gent es llevava amb la claror de l’albada i, marcava el temps en funció de les seves expectatives.

Tot tenia límit, anaven a dormir aviat,  l’endemà, la claror els feia llevar per començar de nou la jornada.

El caos va començar els anys 60 a costa de treballar moltes hores. Hi va ajudar l’aparició de la TV. Va desestabilitzar la vida quotidiana, amb resultats negatius per a tothom, nens inclosos. Conseqüències, baix rendiment escolar, hipoglucèmies, degut a que surten de casa sense esmorzar -no han tingut temps- i a l’escola apart de no rendir, tenen dificultats.

No pot ser que la TV faci programes com Merli que comença a les 22.30 h i acaba a les 24h. És criminal, va dir Cardús. No passa res igual enlloc del món ni d’Europa.

Va ressaltar també el fet de que els adolescents dinin a partir de 3/4 de 3, que no tinguin temps per a fer esport, que sopin al sofà amb les maquinetes, que se’n vagin a dormir tard.  “El son de qualitat és imprescindible per la salut”.

El desori horari comporta baixa productivitat, llargues jornades laborals que no vol dir treballar només 8 hores sinó que cal afegir el temps dels desplaçaments. es perden entre dues-tres hores diàries. Per què?

Les feines no haurien de tenir mateixos horaris, tothom perd molt temps en els trasl.lats, llargues cues per arribar ja cansats. Arreu els horaris de treball acaben a les 5 de la tarda.  Va dir que els catalans treballem més de 300 hores extres-any per culpa dels desplaçaments.

Amb horaris europeus, hi hauria temps per la convivència familiar avui nul.la.

Tots aquests temes son fruit del treball d’un equip format per 15 persones des de fa tres anys. Treballen per aconseguir que els horaris comercials i de TV canviïn estructures. També les Universitats i centres educatius.

Ara, doncs, no tenim temps per tenir temps…

Cal maximitzar el temps lliure.  El desordre, NO ens fa lliures.

Simplement ens fa perdre temps de lliure disposició: temps de son, per menjar, per compartir taula amb família i amics, per tenir cura de la llar, per a la pròpia higiene.

Organitzar el temps suposa millorar les nostres condicions de vida, de salut, de comportament cívic, de lleure, d’aprenentatge.

Avui, el temps, és una mercaderia.

 

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: