Quatre Camins. Un centre penitenciari que camina…

Fa unes setmanes que ens van convidar, a Fundació Cultura de Pau, a formar part de  la Taula de Participació Social, de la Presó Quatre Camins de La Roca del Vallès,  juntament amb altres entitats que ja fa temps hi col.laboren.quatre-camins

Fa poc ha entrat un nou Director que te ganes de transmetre i encomanar empenta a tots els que ens hi acostem de fora.  està acompanyat d’un bon equip. En aquests moments son 1.400 els interns residents distribuïts en diferents mòduls segons penes a complir. Vol que tothom sàpiga que fan a Quatre Camins: de portes endins i, com.

Segons paraules del Director s’hi pot fer molt més. «Necessitem comptar amb còmplices de fora que ens ajudin a discernir respecte el què cal modificar per millorar el centre, molt precari,  per manca d’inversions.”

Quan va arribar, fa uns mesos, va decidir que calia millorar la qualitat de vida, d’aquí el paper de: l’Escola, la Cultura, la Salut, la Participació i tot allò  que fa referència al Medi Ambient.  Ens va demanar “d’actuar plegats els de fora i els de dins per tal  de preparar els interns. Cal que, quan surtin, es puguin integrar a la societat i al món del treball.»

Molts dels interns no saben llegir ni escriure. Jo, com que son tossuda, vaig dir que calia «obligar-los» a fer al menys  l’Educació bàsica, «. La seva resposta em va amoïnar: «No podem obligar-los.» Em demano, quines possibilitats tenen d’enfrontar se al futur si no saben llegir ni escriure?

En altre encontre, ens van mostrar  el MOSB  el Mòdul Semi Obert, on conviuen 172 homes. És una infraestructura que es va fer per dos anys i, en porta més de 15 de servei, sense que s’hi hagi fet cap mena de manteniment. Vam veure les cel.les on dormen: dues lliteres per quatre persones amb lavabo i water. Espais de dutxes. Sala polivalent que serveix per menjador i per sala d’estar, de jocs, i de TV. La cuina. Sales d’estudis, d’ordinadors. Sales amb màquines de rentar roba i estenedors. Espais on es troben amb les famílies els caps de setmana. Altres, on contacten amb els advocats. Patis amb aparells per fer gimnàstica a l’aire lliure.  Altre pati per a passejar o fer activitats programades, que tot i que es va preveure per 50 residents, en aquests moments n’hi ha 172.

Tenen moltes Aules on, voluntaris, van a fer diferents activitats educatives-lúdiques . D’aquí el seu clam per interessar-nos a participar.

Despatxos mèdics, i d’atenció psiquiàtrica.

Jo escoltava interessada el seus plantejaments, pel que fa als residents d’aquest Mòdul semi obert. «Si son capaços de sortir de permís, han de ser capaços de sortir a treballar i tornar» és la seva tesi. Ara, només un 30% surten a diari, el 70% restant només de tant en tant. Molts son forans, no tenen ningú. Sortir, sense que ningú els esperi, sense feina, no te massa sentit. Jo reitero la necessitat de programar l’Educació Bàsica i, per què no, l’ESO. Es pot començar per nivells diferents l’1, 2, 3…

En aquests moments fan un Curs interessant de lampisteria per aquells que vulguin aprendre l’ofici.

La vida activa els ajudarà i permetrà reincorporar se a la societat. Aprendran  a pensar, a actuar i decidir en positiu.

Ens va acompanyar un dels interns que dintre d’unes setmanes sortirà «per no tornar» va dir amb contundència.

Ens vam moure enmig de molts altres, que,  ens miraven encuriosits. N’hi havia de diferents llocs del món.

 

 

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: