MANIFEST DE “GRANOLLERS VOL ACOLLIR

No cal dir que ens sumem a aquest Manifest que MAI hauria hagut de ser necessari per acollir els Refugiats. No oblidem que tots ho som, ara podem ajudar.

 

Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres. A Catalunya convivim amb persones de la resta de l’Estat, persones de totes les cultures, de tots els països i de totes les creences.

Més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 32.000 persones han perdut la vida intentant creuar el Mar Mediterrani, que s’ha convertit en un immens cementiri. L’any 2016 ha estat un dels més mortífers.

Els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas de les persones fins a tancar les fronteres i Europa s’ha consolidat com una gran fortalesa. L’Europa del capital financer, l’Europa que ordena retallar drets i serveis públics.

N’entren amb comptagotes i qui ho aconsegueix ho fa jugant-s’hi la vida i buidant-se les butxaques en favor de les xarxes de tràfic de persones. Un cop arriben als nostres pobles i ciutats, corren el perill dels CIE, l’exclusió i el racisme. Aquestes polítiques de la UE incentiven la mortalitat i esborren del mapa les vies segures i legals. Per molt que s’apliquin mesures per frenar la immigració, les persones continuaran intentant arribar perquè els motius que les empenyen a fugir són molt més forts que els murs que es puguin trobar pel camí.

El 2015, l’Estat espanyol es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys. Malgrat les pèssimes condicions en què es troben aquestes persones, aquest compromís s’està incomplint a hores d’ara. D’aquesta manera, el govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, vulneren sistemàticament el Dret internacional així com els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans o la carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE), entre d’altres. L’acord entre UE i Turquia n’és un exemple flagrant.

Les competències en polítiques d’asil són estatals, però creiem que Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent davant el desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial. Catalunya té competències en polítiques d’acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d’ara mateix.

Per tot això, És urgent restablir els drets de tantes persones, refugiades, immigrades econòmiques, que malviuen aquí i ara al marge de la societat, sense feina, sense papers, de vegades assetjades policialment o tancades a centres d’internament o deportades, i manifestem que amb l’actual sistema jurídic espanyol no és possible una acollida digna i igualitària. Davant d’aquesta inacció fem una CRIDA A LES INSTITUCIONS CATALANES A:

 

 1. Actuar definitivament davant d’aquesta situació tal com reclama la ciutadania perquè Catalunya sigui terra d’acollida.
 2. Garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya, dels que ja hi són i dels que han de venir, i comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfòbia i la violència masclista.
 3. Exigir el tancament dels CIEs i la derogació de la Llei d’Estrangeria.
 4. Denunciar el comerç d’armes del qual es beneficien molts estats europeus com l’espanyol i que només contribueixen a alimentar i exportar conflictes armats on la violació de drets humans és una pràctica constant.
 5. Defensar el dret a la lliure circulació de les persones, tal com queda recollit a l’article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans.
 6. Treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen que són l’arrel dels moviments forçats o no desitjats de població. I en aquest sentit, fomentar la cultura de pau. Demanem que s’assumeixin compromisos immediats.

ANIMEM LA CIUTADANIA a organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per tal d’aconseguir una conscienciació col·lectiva que afavoreixi el canvi d’actitud de les institucions en relació amb l’anomenada “crisi migratòria” que actualment viu la Mediterrània i a la inclusió laboral i social de totes les persones immigrades i refugiades.

 

Granollers, abril de 2017

3 Responses to MANIFEST DE “GRANOLLERS VOL ACOLLIR

 1. Sung Gallups

  No cal dir que ens sumem a aquest Manifest que MAI hauria hagut de ser necessari per acollir els Refugiats. No oblidem que tots ho som, ara podem ajudar.

  Me gusta

 2. Barrie Troff

  No cal dir que ens sumem a aquest Manifest que MAI hauria hagut de ser necessari per acollir els Refugiats. No oblidem que tots ho som, ara podem ajudar.

  Me gusta

 3. Kenny Wasp

  No cal dir que ens sumem a aquest Manifest que MAI hauria hagut de ser necessari per acollir els Refugiats. No oblidem que tots ho som, ara podem ajudar.

  Me gusta

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: