Puiggraciós. Records I. 1937/1944.

Ahir diumenge 29 d’octubre 2017, dins les activitats programades pel Grup Enllaç de Puiggraciós, amb motiu dels 60 anys de la Recuperació del Santuari i l’entronització de la Verge – que uns veïns van guardar en aquells temps difícils de guerra civil-, vam tenir una molt interessant Xerrada a partir d’aquest llibret dels meus Records, de quan jo era una nena.

Va fer la Presentació de l’Acte el Lluis Galobart i jo, vaig explicar què signifiquen per a mi aquells anys: els més feliços de la meva vida vivint amb la família en un poble on, la gent era senzilla, treballava, vivia, compartia i moria potser sense haver se mogut del poble.

A partir de les meves experiències viscudes, l’historiador i bon amic Joan Garriga, va aprofitar per a recordar aquells negres temps de guerra, quan tot era incongruent i difícil: viure, pensar, enraonar i no ens quedava altra possibilitat que imaginar-fer supòsits del què voldríem i no teníem. La guerra civil, els morts i desapareguts, els que van tenir d’emigrar per no ser detinguts pel sol fet de no ser addictes als guanyadors.

Va fer un recull de coses que surten en el llibre i que, de forma curiosa ell guarda i, va portar: estris que avui, passats de moda i superats pels ginys de la nova civilització, resulten ser elements de Museu, molts dels quals, els nostres joves, ni tan sols saben per què serveixen.

Va ressaltar la importància de les persones, la generositat de la majoria que compartia el poc que tenia amb els més desfavorits. També va comentar el paper de l’església, al costat dels manaires, quan tot era pecat, tot era prohibit.

Va fer un símil amb el què estem vivint ara, quan en nom del país, no podem manifestar els nostres sentiments lliurement, de forma pacífica i assenyada.

Esperem  i desitgem que els moments crítics que patim, es resolguin i que els nostres clams, expressats en el Referèndum de l’ 1.O siguin reconeguts.

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: