Laudes d’Epifania de S XVI “Venit Lumen” a L’Ametlla del vallès

Concert molt especial a l’Església Parroquial de l’Ametlla del Vallès ha servit de Cloenda, a la commemoració dels 1100 que les benedictines van ser expulsades del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, fundat l’any 887 per Guifré el Pelós que va posar a la seva filla Emma al capdavant de la comunitat benedictina. Segons explica la història, diferents abadesses es van anar succeint com a dirigents d’aquella Comunitat religiosa femenina fins l’any 1017 que van ser expulsades per una butlla papal, acusades de desordres i vida de disbauxes. Hi jugà paper notori l’Abat Oliva.

L’Abadessa Emma passar per l’Ametlla on, el 4 de juliol de l’any 932, en un acte promogut per ella, es va consagrar la Parròquia de Sant Genís, presidida pel Bisbe de Barcelona Teodoric. Hi ha un Document que constata que va ser gràcies a la súplica de la religiosíssima Emma i per misericòrdia de Déu, que el van firmar 25 persones de l’Ametlla, poble que comptava aleshores amb 150 habitants. Document on es fixaven els límits de la parròquia,  gairebé els mateixos que els del terme municipal actual.

El juny del 945 el Bisbe Guilarà, de Barcelona va consagrar el Monestir femení de Sant Pere de les Puel.les a Barcelona fundat pel compte Suñer I i la seva esposa Riquilda de Tolosa. La primera abadessa va ser Adelaida, vídua de Sunifredo d’Urgell. L’Any 985 el Monestir va ser atacat per les tropes d’Almanzor i les monges van ser assassinades o venudes com esclaves. El va restaurar el Compte Borrell II i, la nova abadessa va ser Adalet, parenta del compte. Curiosament sempre hi havia tripijocs entre el poder i les comunitats. Sembla ser que les noies que portaven als Convents solien ser filles bastardes de nobles, d’aquí que les acompanyessin de bones dots.

A Puiggraciós, del qual enguany festegem 60 anys de la restauració, tenim una Comunitat de benedictines procedents de Sant Pere de les Puel.les des de l’any 1977. Tenen casa d’acollida, de pregària, de Meditació. D’aquí que la cloenda del 1100 anys d’història, han volgut fos a Puiggraciós, on va passar l’abadessa Emma, on han creat un espai d’acolliment al servei del poble.

El Concert que hem escoltat, Laudes d’Epifania ens ha fet retrocedir en el temps.  Tots teníem consciència de què suposaven aquelles veus, aquells clams, justament en temps moguts com els que vivim.

Han sigut, per a nosaltres, unes veus per l’esperança, la joia de viure, de ser fidels al nostre país, amb l’ajut de Deu.

Ens hem aplegat després al voltant de la taula on, el Ramon i la seva filla han preparat una excel.lent paella, que hem compartir amb l’abadessa de Sant Pere de les Puelles, la de Sant Joan de les Abadesses, i germanes de Barcelona-Sant Joan i Puiggraciós.

També autoritats de Sant Joan i de l’Ametlla del Vallès. Formosa jornada de pau, companyonia, esperança.

 

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: