Granollers, Vila oberta a la Pau 2018. 80è aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938 (I)

Aquest 31 de maig de 2018, Granollers commemorarà el 80è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Tal i com es fa des de 2008, les diverses activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa «Granollers, vila oberta a la pau», que compta amb una àmplia participació d’entitats i equipaments.
Ahir interessant encontre a Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, per presentar el Programa especial que ja s’està duent a terme per commemorar el 80e aniversari del Bombardeig a la nostra ciutat. Programa d’activitats que es va iniciar el mes de gener El programa ja es va iniciar el passat mes de gener amb la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i, en memòria de les víctimes, amb la col·locació de 7 llambordes en record dels granollerins deportats als camps de concentració nazis i, s’allargarà fins al gener de 2019, amb la commemoració dels bombardejos de 24, 25, i 26 de gener de 1939.
Ho van explicar l’Alba Barnusell, 1ª Tinent d’alcalde de Granollers. Anna Ma Piera Directora del Conservatori Municipal Música Josep Mª Ruera i Gerent de l’Orquestra de Cambra Granollers. Eloy Vila periodista-escriptor i, l’Alcalde de la nostra ciutat Josep Mayoral.
Donada la importància de les activitats, i de tot el que van dir, ho comentaré amb detall en altre article.

Granollers acollirà el «Dia Sàpiens» el proper 26 de maig, una jornada que reunirà els lectors d’aquesta revista a Granollers per conèixer la història i el patrimo ni de la ciutat, enguany molt centrat en la memòria històrica i els espais de memòria.
Al Museu de Granollers es podrà veure l’exposició “Desrunant emocions”, una producció pròpia que ens convida afer un itinerari per la història dels bombardejos i  reflexionar sobre com hem construït la memòria col·lectiva.
Els alumnes de l’Escola Municipal de Música i del Conservatori composaran un minut de música per ser tocat, amb diferents versions instrumentals, al costat dels espais de record del bombardeig de la ciutat. S’editarà un vídeo del conjunt dels enregistraments que es facin.

A més, enguany, es compleixen 10 anys del Centre de Cultura per la Pau Can Jonch i, per conmemorar-ho, es pintarà el mur del pati del centre durant el mes d’octubre, en el marc del projecte “Murs que parlen”.

L’orientació general de la commemoració és donarà a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.

Les activitats artístiques tindran un espai rellevant al llarg de tot l’any i es faran activitats a partir de diverses disciplines, totes elles amb el rerefons de la memòria dels bombardejos i la cultura de pau.

Són moltes les programacions de la ciutat que se sumen a la commemoració i tractaran els temes de memòria històrica i de cultura de pau.

Així, s’ha fet en els actes decommemoració del Dia Internacional de les Dones aquest mes de març i es farà a l’entorn de la celebració de Sant Jordi, amb el projecte «Paraules sobre vidre», que commemorarà l’any Pompeu Fabra amb mots i definicions sobre la cultura de pau.

També programes com “Murs que parlen”, la Mostra d’Art Urbà de Roca Umbert o el festival de Microteatre tractaran temes vinculats amb el bombardeig i la Guerra Civil.

Les activitats s’allargaràn fins el gener de 2019, per commemorar el 80è aniversari dels bombardejos de gener de 1939.

Tot i que gran part dels actes es concentraran el mes de maig, com és habitual, el mes d’octubre, es duran a terme projectes que relacionen la memòria, l’art i l’espai públic, com és la Mostra d’Art Urbà o Murs que parlen, que tindran el tema de la memòria del bombardeig com a rerefons.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: