ABRACADABRA. Jordi Pagés

 

INAUGURACIÓ DIJOUS 12 ABRIL 2018 A PARTIR DE LES 6 DE LA TARDA

ESPAI D’ARTS ROCA UMBERT FÀBRICA DE LES ARTS \ GRANOLLERS

EXPOSICIÓ JORDI PAGÈS COLLAGE(S).12|13|14|15 d’abril 2018

programa d’activitats /

>Dijous 12 Abril a les 20h. Tourmixground poètic amb NÚRIA MARTINEZ-VERNIS
i  GUIM VALLS |  NOEL TATU poeta amb TONI LLEDÓ guitarra |
Improvisation music  amb FRANCESC VIDAL saxo i MARTÍ VENTURA piano |

>Divendres 13 Abril  a les 19h. Recital de poesia amb NÚRIA BUSQUET
i JUDITH BLACK | Concertpoema amb IVETTE NADAL, veu i guitarra acústica. 

MISAEL ALERM i JOAN GENER BARBANY diuen poesia .

>Dissabte 14 Abril a les 19h.Poesia fora de servei amb BLANCA LLUM VIDAL,

ESTEVE PLANTADA i SANTI MONTAGUD.

ANDREA AMBATLLE i DAVID CAÑO, Hematoma performance.

ALBERT LAX in concert, veu i guitarra.

>Diumenge 15 Abril a les 12 h.

Matinal rapPoètika amb joves poetes del Vallès: Akiara Casamiquela, Mar Montagud

amb Lucas a la guitarra, Capitán Mr. Litro, Laura Lara, Paula Castellsagué i

Sandra Comas.    Coordinat per Santi Montagud.

 

L’important no és explicar la història tal com ha estat,

sinó apoderar-se de cadascun dels seus instants de perill

Walter Benjamin

 

A principis d´any, Nancy Spector, la conservadora del museu Guggenheim de Nova York, va rebutjar la petició del president Donald Trump de cedir a la Casa Blanca el quadre  Paisatge amb neu de Vincent Van Gogh, oferint-li com a alternativa l´obra Amèrica de Maurizio Cattelan. Es tracta d´un sòlid vàter d’or de 18 quirats que va ser instal.lat el 2016 a les dependències del museu per a ús públic i està inspirat en el cèlebre urinari de Duchamp.  Tot i ser una peça luxosa – es calcula que el cost de producció ronda el milió de dòlars- el president dels Estats Units la va refusar, segurament perquè planteja la possibilitat que qualsevol es pugui cagar en Amèrica, i si alguna cosa clara té Donald Trump, és que per ell , els “països de merda” són Haití, El Salvador i algunes nacions africanes.

Malgrat que la comunitat internacional de l´art ha aplaudit el gest de Spector, a alguns la notícia ens sembla d´una manca d´ambició intel.lectual total. El repte al que es va enfrontar Duchamp presentant com a obra un urinari el 1919 va ser majúscul, en tant que xocava de front contra tot un model d´art i de vida: l´art es transformava em quelcom  irrellevant . I els museus, també. Just per aquest motiu, la Història s´ha cuidat de classificar i jutjar a l´avantguarda com una mera expressió artística per desarmar-la i convertir-la en un objecte de culte i fetitxe, vendible, susceptible de transacció. Quan el Guggenheim ofereix al president dels Estats Units la peça Amèrica, el que fa precisament és posar-nos al davant  la pròpia i grotesca realitat: que d´aquella insurgència antiga, del “tot pot ser art” si es vol fer de la vida un art, és a dir, una experiència libèrrima, imaginativa i apassionada, a l´actualitat tant sols ens resta com a experiència viva tibar de la cadena del vàter d´or del capitalisme. The show must go on.

Els plantejaments fèrtils sempre circulen per altres latituds, i tenen més a veure amb recuperar proposicions que tot i que no són originals, el seu resultat aporti una identitat pròpia que perduri en el temps.

Abracadabra  neix com a  resposta a un món ordenat i asèptic, sense excitació. Perquè ens avorreix la previsibilitat de la  Història i la rigidesa narrativa partim del misteri, l´ ambigüitat, l´ absurd i l´ abstracció. Perquè sabem que l´art  és una afirmació de l´existència i no un intent de posar ordre en el caos, ni de proposar millores en la creació, sinó simplement una forma de despertar a la mateixa vida que estem vivint.

Abracadabra és un projecte que s´adscriu al circuit museístic més per pura qüestió mediàtica que per convicció ideològica o d´estil. Som apoliteistes rotunds i mostrem simpaties als llocs on ens reben tot i que mai són profundes

Abracadabra és un joc sincer i col.laboracionista format per un grup d´afinitat triat per l´artista Jordi Pagès. A partir dels objectes produïts i cedits per  44 vides poc il.lustres, Pagès crea una crònica pictórica personal i discreta, la qual, sense abandonar la confiança en l´art, parteix d´una certesa: el desig d´interacció, de crear un nucli de confluència de visions. Això és,  comptar amb més ulls per veure més llumy, cosa que no significa veure més que la resta ni millor, perquè som franctiradors.

Abracadabra és, en definitiva, com la biblioteca de Brautigam, a l´Estat de Vermont als Estats Units, integrada únicament per llibres rebutjats per editors;  obres avortades, en suma, que han quedat petrificades en estadi de manuscrit, per estar massa nodrides  de passions individuals inassimilables, patinades  desproveïdes de crèdit artístic perquè no han sabut plegar-se als esquemes comuns que exigeix la indústria. Allà on els fiascos no es consideren un fracàs, sinó experiències vitals, mancades de tot crédit “artístic”. Llibrers rars, xerraires, sense pedigrí, en els que la matèria viva són precisament les tares que els impedeixen convèncer a la majoria. Allà on tot el que es mostra ho fa sense pietat ni condescendència, amb passió.

Al segle on la  Merda d´artista de Manzoni , etiquetada en quatre idiomes, val 270.000 dolàrs i el váter d´or de Cattelan un milió, hem decidit  declarar-nos  lliures d´imaginar el que sigui,  gestionar-ho i  jutjar-ho  tant sols per la rellevància dels sommis, dels gestos, de les absències, més o menys intenses que ens remouen. Perquè som deixebles de Duchamp i el nostre capital és el temps. Abracadabra: mentre parlo vaig creant.

Manoli Mansilla Diaz. Activista cultural

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: