Granollers, Vila oberta a la Pau. 80 anys després del Bombardeig del 31 de maig 1938

Granollers treballa per mantenir viva la Memòria de la nostra ciutat amb Mestres i Escoles, Músics, Artistes, Entitats, Casals, Equipaments. Vol que el seu Lema: Granollers Vila oberta a la Pau no sigui només un nom. Pretén que tots els vallesans mantinguin aquells records per tal que: Mai Més succeeixi res semblant. Enguany, commemorarem els 80 anys del Bombardeig. El mes de Maig serà l’eix central.

Fa uns dies, es va presentar a Can Jonch-Centre de Cultura -que enguany celebra 10 anys de vida-,  un molt agosarat Programa per a recordar aquella malaurada jornada amb activitats a les que hi prendran part molts actors.  Activitats que es van iniciar amb la Commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust el mes gener, col.locant llambordes a les cases on vivien gent nostra, que van patir camps d’extermini i mort i durarà fins el gener 2019. Vaig publicar un petit resum el dia 21 de març si us interessa. Vaig dir que escriuria, a part, algunes de les manifestacions de les persones de la Mesa el dia de la presentació. Em van impactar, persones enamorades de la seva feina i responsabilitat a favor de la Memòria, igual que nosaltres, els que hi hem estat presents des del primer dia. Quan era un modest encontre al Cementiri.

A la Taula de presentació acompanyaven a l’Alcalde Josep Mayoral i a la 1ª Tinent d’alcalde Alba Barnusell, l’Anna Mª Piera Directora del Conservatori Música Josep Mª Ruera i de l’Orquestra de Cambra de Granollers  i, Eloi Vila, periodista, Comissari de l’Exposició Sota les Bombes. Transcric unes breus frases per conèixer l’entusiasme de tots.

L’Alba Barnusell va fer un recorregut per les persones i Entitats que s’han involucrat a la magna commemoració. Les múltiples accions a dur a terme des de tots els àmbits, cívics-culturals-educatius. Tothom s’ho fa seu.  Serà temps per parlar, per escoltar, per decidir que no volem es repeteixin fets luctuosos com aquell que va deixar Granollers abocada a la tristor. Per tal que ningú oblidi, enguany serà molt especial el què ens emocionarà durant nou mesos. Son molts els rols a jugar, els responsables estan tots emocionats.  Anna Mª Piera directora del Conservatori Municipal de Música Josep Ma Ruera i de l’Orquestra de Cambra de Granollers va parlar del que preparen, moments i accions molt especials, que seran presents el 31 de maig. Molt emocionada va dir: Tots volem ser Granollers l’any 38. No vam dubtar gens ni l’OCGr ni l’Escola de Música a participar. La Música ens envoltarà, la Música parlarà. Com? Una Òpera infantil Plou foc amb aquest tema, un orgull. Moltes entitats ens acompanyaran. Hem volgut que sigui una vivència vista pels infants, per aixó els hem donat la paraula.  El 27 de maig serà per a nosaltres el 31 de maig. L’OCGr i 3 Cors de la ciutat Coral Polifònica, Cor Femení, Alumnes de l’Escola de Música. També el Vicenç i l’Elena faran una peça musical “un món“.

El dia 31 farem un minut de música per la Pau, per l’Eternitat. L’any 1938 era temps de Silenci, ara, Granollers, ha d’aixecar la veu amb un minut de música, aquell minut que es va fer etern. El alumnes de l’Escola estan creant minuts de música que interpretaran el matí al Cementiri i, a la tarda, situats a diferents llocs de la ciutat. Tots tocaran una melodia al mateix temps. Enregistrarem tots els Minuts, que situarem en un Mapa de Granollers per tal de poder veure tots el minuts a l’hora.

Eloi Vila, periodista. Comissari de l’Exposició: Sota les Bombes va constatar que hi ha moltes coses a recordar i NO oblidar. Pretenem desgranar emocions. Catalunya sota les bombes, també Granollers. Volem abordar el Memorial històric a través de l’Art. Explicar què va passar. El Bombardeig, les emocions la ràbia, l’odi, l’impacte a la vida de la gent.  Cal donar eines a la gent  d’aquell període històric de destrucció franquista, de por, de resignació però també, d’orgull. Consti que, des de l’any 1978, estem en fase de reconstrucció. On estem? Què passarà demà?  Granollers activa la recuperació de la memòria. Val a dir que no és una Exposició Innocent la del Feixisme sobre la ciutat.

Josep Mayoral com sempre incisiu: Infants que van viure aquell infern i 40 anys de Silenci. Fa 10 anys els vèiem joves encara. Els vam demanar de parlar amb els seus néts i, van accedir a trencar aquell silenci. Els seus coneixements van ser importants, van arribar als nostres escolars paraules, secrets, per construir sentiments. L’any 1988 de la ma de joves polítics que avui lideren la força de la nostra ciutat, Granollers va dir: Mai Més. La gent que hem vist sang a les nostres places hem d’ajudar a construir noves maneres de pensar. Hem tingut força anys l’arquitectura de la por i vam canviar la por per l’Esperança. Vam voler que la nostra ciutat mostrés sempre què va passar: vam col.locar Rajoles on van morir les víctimes de les bombes.  Ara, un mon feliç rera el dolor.

Va ressaltar cinc visions essencials:

1)La Participació plural de Granollers. 2)Qualsevol cosa que fem ha de ser educadora amb persones lliures i responsables. 3)Coneixement i identitat feta i pensada per gent de Granollers des del coneixement identitari. 4)Lligar la Xarxa amb iniciatives del món, de sumes més enllà de les fronteres. 5)La gran Vocació per l’Espai Públic on generar espais de Convivència amb l’empremta d’artistes per una construcció col.lectiva, NO de foc d’encenalls.

 

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: