Arcadi Oliveras denuncia la “repressió injustificada” de l’Estat.

L’economista i activista rep el premi ICIP Constructors de la Pau 2017 al Parlament

El vicepresident de la cambra, Josep Costa, lamenta que militants del pacifisme estiguin a la presó

L’economista i activista Arcadi Oliveres ha rebut aquest dimarts el premi ICIP Constructors de Pau 2017 per la “la seva incansable dedicació i compromís amb la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal”.

L’acte s’ha fet aquesta tarda al Parlament i ha estat presidit pel vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, perquè el president Roger Torrent és de viatge a Ginebra.

Oliveres, que s’ha mostrat “orgullós” i agraït de rebre el guardó, ha dedicat les seves primeres paraules a les persones que “per empresonament o exili” no han pogut assistir a la cerimònia. I ha posat coma exemple l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i el conseller Raül Romeva.

“Al marge de les opcions polítiques de cadascú, totes ben legítimes sempre que siguin no-violentes, i fins ara sens dubte totes ho han sigut, és totalment inacceptable que des de diferents instàncies dels poders executius i judicials centrals de l’Estat, ben barrejats, s’hagi respost amb repressió injustificada al procés d’un poble que vol caminar cap a la seva plenitud política”, ha lamentat Oliveres. “Vagi per endavant el meu agraïment a aquestes dignes dones i homes”, ha afegit.

L’activista ha seguit amb un agraïment i record també pels diputats del Parlament que van impulsar la institució que lliura el premi Constructors de la Pau, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

El guardonat ha recordat que “Catalunya té un llarg historial de treball per la pau” i que el país s’ha manifestat insistentment contra de les guerres del Golf, “ha fet de Sarajevo un districte més de Barcelona”, ha “generalitzat l’educació per la pau” i “ha generat una àmplia xarxa d’entitats que treballen per la pau”. En aquest context, ha defensat la no-violència i ha assegurat que el premi és un “reforç personal i col·lectiu” en defensa de la “dignitat humana”.

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha assegurat que Oliveres és un “digne mereixedor” del premi per “la seva contribució i el seu compromís vital amb la cultura de la pau a casa nostra”. A més, a posat en valor la cultura de la pau i el compromís del país amb el pacifisme, “que volem a casa nostra i arreu del món”. Ha destacat que “Catalunya sempre ha rebutjat qualsevol opció de violència hi ha optat per la via democràtica i del diàleg per als reptes polítics”. És per això que ha lamentat que “militants del moviment pacifista estiguin ara en presó injustament”, en un cas on creu que han “desaparegut” els arguments judicials.

“Vivim en una part del planeta on donàvem per descomptats els drets fonamentals, però malauradament assistim a retrocessos en aquest àmbit que no hauríem cregut possibles”, ha lamentat. Costa ha criticat també el paper d’Europa amb els refugiats i ha la venda d’armament des dels estats.

L’ICIP va crear el premi Constructors de la Pau el 2011 per reconèixer persones i entitats que han contribuït al foment i la construcció de la pau, i el guardó consisteix en l’escultura Porta de sol, d’Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau, artista i activista, i en una dotació econòmica de quatre mil euros.

Des de la primera edició han estat distingits amb aquest guardó Pepe Beúnza, primer objector de consciència al servei militar obligatori de l’Estat espanyol; les Mares de Soacha; Jovan Divjak, exgeneral que va defensar Sarajevo durant la Guerra dels Balcans; Women’s International League for Peace and Freedom; Joan Botam, pare caputxí i pacifista, i les Brigades Internacionals de Pau. L’any 2011 es va fer una distinció amb caràcter extraordinari al Parlament, com a representant de “la continuïtat i el llegat” de les assemblees de pau i treva.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: