Democràcia i Multilateralitat a Europa i a escala mundial. Federico Mayor Zaragoza

El Palau Macaya, seu del Club de Roma a Barcelona, va acollir dilluns 7 de maig la segona Conferència del Cicle: Democràcia-Diversitat-Cohesió Social que va dictar Federico Mayor Zaragoza. El va presentar Jaume Lanaspa President del Club Roma Barcelona, que va ressaltar el  compromís d’aquest intel.lectual-polític-científic-poeta,  impregnat d’acció-reflexió que, malgrat els seus anys, segueix lluitant esperançat, amb rebel-lia, contra la injustícia.

Federico va començar el seu discurs dient que hem de construir la Pau a partir de principis democràtics. La legalitat ha de ser justa, no es poden vulnerar les lleis del multilateralisme democràtic. Nosaltres els pobles hem d’exigir dignitat per a tothom i no d’acceptar una multilateralitat vulnerada. Hem d’aprofitar la memòria del passat per treure lliçons de futur. La nostra obligació és inventar l’esdevenidor que ha de ser democràtic, sense privilegis a partir de la paraula, l’encontre i, alliberant-nos de la por.

Conciliar per viure en pau. Els països més avançats han d’ajudar  els més pobres per tal que el creixement sigui sostenible-humà.

Va fer referència a la despesa per armes que fan la majoria de països també el nostre.  Diners que s’han de dedicar a recursos humans, al desenvolupament sostenible.

Va criticar NU es diria sistema multilateral on 5/7 Estats tenen dret de veto que exerceixen sobre la resta.

Va comentar diferents Cimeres del passat i els compromisos que mai van complir.

Va mostrar la seva admiració per personatges que sí van exercir les seves promeses: Mikhail Gorbatxov, Nelson Mandela que van fer canvis substancials als seus països i al món. Va criticar George Bush y Margaret Tatcher que van obviar els valors socials i  actuar només a favor de les borses de valors.  A Donald Trump que el seu país , és l’únic del món que  aquest 2018 no ha acceptat els Drets d’infàmia.

Necessitem va dir un sistema multilateral d’Educació, NO de capacitació. Volem que els educats siguin lliures i responsables, capaços de discernir actuo en nom meu. Sers humans creadors no, sotmesos a dogmatismes com feien Hitler, Mussolini,  Hiro Hito.

Si no reaccionem a temps, si no deixem de ser espectadors i ens convertim en actors a escala mundial, acabem amb les armes de distracció massiva –els mitjans de comunicació– que ens vénen el què interessa als magnats, posem en joc les generacions futures.

Nosaltres, el pobles, podem evitar-ho. La Declaració Mundial per la Democràcia sobre Nacions Unides, en el seu Article 11, diu que la Democràcia Econòmica a partir de la Justícia social a escala mundial ha de ser Multilateral per transformar les Nacions Unides: 50% d’Estats 50% de societat civil.

No podem seguir sent espectadors, hem de ser actors i acabar amb el Delicte de Silenci.

El canvi climàtic amenaça la humanitat. Si no actuem amb urgència, la vida sobre el Planeta està en perill, estan en joc les generacions futures, i els nostres pobles podem evitar-ho.

En posterior Debat va dir: Espanya és un desori. Alguns confonen democràcia amb eleccions.

 

 

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: