Dr. Joaquim Sola Ortigosa. Protegim-nos del sol

El Dr Joaquim Sola, Dermatòleg mèdic-quirúrgic, de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital General de Granollers va impartir una lliçó magistral sobre les mesures per a prevenir lesions freqüents de la pell, descobrir els signes malignes de sospita que permetin detectar el càncer cutani, per tal de poder-lo tractar a temps i evitar sigui irreversible.

​Organitzat per Formació SALUT, l’Escola de salut del Vallès Oriental, dirigida a Empreses, entitats i ciutadans, impulsada per l’equip d’Infermeria que mena l’Eulàlia Guix, va ser una lliçó de salut, de vida, tenint en compte que el càncer de pell és un dels pitjors botxins que tenim en aquests moments i que afecta de manera especial els joves.

De manera entenedora, però punyent, va fer un repàs a partir d’imatges.  Va explicar les malvestats causades per l’exposició al sol, com protegir-nos. De forma contundent va exigir d’evitar les llargues exposicions al sol, de manera prioritària ara, a l’estiu, sigui a la platja, a la piscina, o prenent el sol de forma inadequada llargues hores no importa on. De protegir-nos de forma generosa amb crema Protector 50.

I, de manera contundent, evitar les exposicions llargues al sol. La utilització de Cremes protectores en gran quantitat abans de sortir de casa, no, amb aquelles més econòmiques que vénen a qualsevol indret, sinó amb la més segura, la que tenen a les Farmàcies.

Mostrari de Pigues. Taques i Berrugues

Ens va ensenyar a detectar i distingir les taques de la pell, les berrugues, com diferenciar aquella piga que canvia de color. O aquella berruga que creix i pica.

Va explicar-nos què son les queratosis, els carcinomes, els melanomes. Els que sagnen, els que piquen, els que fan crosta. Els que creixen, els que necessiten cirurgia. De manera planera però sí alarmant: Quins son els de major risc.

La necessitat d’anar amb urgència al Dermatòleg davant d’una sospita. La importància d’una Cirurgia d’urgència, que pot evitar patiment i mort.

La pell perdona, va dir, però NO oblida. Que els efectes solars son font de vitalitat, una fàbrica de vitamines, però, nefastos per les cremades degudes a les insolacions.

El sol produeix cremades, eritemes que poden ser lleus, moderats o greus. D’aquí la necessitat de protegir-nos, d’evitar llargues exposicions. També Cal evitar els raigs UVA. Son perniciosos.

-No hem de caure en el parany dels que diuen que, sense sol els ossos es descalcifiquen. Va posar d’exemple  els nòrdics, mancats de sol. Ho compensen amb Vitamina D,  amb dietes adequades: oli, tonyina, sardines, ous, llet.

-Que 5 minuts de sol al dia son suficients, per la Vitamina D que necessitem. Aquí, pocs en fan cas.

-Que la protecció ha de ser total des que ens llevem. No únicament per anar a la piscina o platja, també per a moure’s tota la jornada.

-Que el càncer de pell és molt freqüent però sortosament moltes de les lesions son benignes.

-NO escatimar la visita al Dermatòleg davant d’una sospita

-Necessitat de controlar les pigues. Si augmenten, si creixen, si sagnen, si fan picor. Si canvien de color.

-De fer revisions periòdiques de la pell dels que tenim a prop, petits i grans. Detectar a temps pot significar la vida.

-Imprescindible explorar-se en família, de manera especial -l’esquena i tot allò que tu no veus-, detectar si hi ha canvis: si augmenten, si modifiquen color o rugositat…

Llarg diàleg, preguntes dels assistents àvids de conèixer tot, respecte les imatges que els havien impactat.

Gràcies, caldria repetir aquestes sessions des dels diferents àmbits mèdics. Ajuden a descobrir allò que no sabem i ens pot ajudar.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: