Salvador Cardús: Per què necessitem una Reforma Horaria?

Interessant Conferència a Can Jonch- Centre de Cultura per la Pau, a càrrec de Salvador Cardús, Doctor en Ciències Econòmiques i Professor de Sociologia.   Gran pensador-investigador-escriptor que, de forma didàctica, sap com arribar a la gent aprofundint tot el què cal.

En aquesta ocasió va tractar d’un tema vital:  Raons per una millor organització horària.

Espai-Temps, com organitzar-lo. Afecta la Salut, la Feina, l’Economia, la Família.

Temps és el ritme de les coses, a la feina, a la família, a la societat, segons les diferents estacions.  Hi ha un temps per cada cosa. Fonamental per a resoldre aquestes raons, a qualsevol societat moderna.

L’experiència del passat ens ajuda avui en la modernitat quan el temps, es converteix en mercaderia.

El rendibilitzen arreu sigui al camp sigui a ciutat, a pagès, a la industria. Nosaltres no som amos del nostre temps i, no ho hauríem de permetre.  El temps ens orienta el futur, no el passat. D’aquí la necessitat d’organització dels valors.

Cardús diu que cal llevar se d’hora, esmorzar a taula parada, amb fills i nets si s’escau, àpat que juntament amb el sopar –màxim a les 19h- s’han de prioritzar situació obviada per una gran majoria de persones. El temps, va ressaltar, te molt a veure amb la Societat, els Horaris son fonamentals per a construir una millor Societat. Si no és així, el discurs sobre valors no compta.

La jornada ha de començar de bon matí entre les 6/7. Que a les 22h s’ha de donar per acabada. Hem d’aprendre a anar a dormir quan s’acaba el dia -els nens necessiten dormir 10h, els grans 8. Hem d’aprendre a viure al límit, d’aquí unes rutines per a modificar-lo.

El desordre, és causa de problemes de Salut, molt greus pel que fa el món escolar. Un 34/40% de nens no dorm el temps necessari. Van a escola sense esmorzar, molts quan el vespre es dutxen, es tornen a vestir. S’adormen vestits davant la TV i els pares els posen al llit. Els lleven per a dur-los a escola sense esmorzar. Son freqüents les Hipoglucèmies, i els trastorns mentals. No rendeixen, l’activitat és molt baixa fins cap a migdia.

No poden anar a casa perquè els pares treballen. Els han d’ocupar el temps amb activitats extra escolars fins que arriben del treball.

Cal que la Jornada acabi no més tard de les 6 de la tarda per a tothom.

Uns Horaris correctes son també determinants pel que fa a les polítiques d’Igualtat de gènere. Ara, les dones, quan arriben a casa s’han de fer càrrec de la feina, dels fills. El marit sol arribar quan tot està llest. Si tothom acaba de la feina a les 17/ 18h el rol familiar millorarà, feina cuina-àpats. Sopar a taula tots per a comentar allò que han viscut al llarg del dia.

El Comerç. Botigues. Supermercats. Suposen costos exagerats. Si tot s’acaba a les 17/18h, tothom tindrà temps per a gaudir-lo com li plagui.

Naturalment fent tocs d’atenció a les TV. No es pot acceptar que tinguin els horaris que tenen ara.

Davant d’aquesta situació, a finals de l’any 2013, 15 persones; mestres, metges, pedagogs, treballadors d’empreses diverses, van treballar un Pla a 3/4 anys vista, fonamentat científicament, respecte Catalunya i el món.

Van implicar-hi Institucions. El Parlament i la Generalitat van fer un Document favorable i es van constituir en Consell Assessor. Taules d’Empreses, Sindicats i experts en Administració han treballat per decidir, plegats, com fer-ho. També tenen una xarxa de ciutats-pobles pilot, forçant horaris.

Les empreses reduirien més d’un 30% baixes per malaltia i absentisme, escurçant 2 hores de treball.

Resultat?

Millora de la vida personal-familiar, salut escolar, conciliació casa-escola-feina. Millor organització en el món del treball. Prou alteracions de conducta.

Segur que molts podrien fer la feina des de casa. Hi ha algunes empreses que tenen treballadors amb aquestes condicions. O torns de mati i de tarda. No perdre temps com ara, anant i tornant, hores de tren, de cotxe, amb riscos i cost.

Cal maximitzar el temps lliure, ara desorganitzat. Tothom tindria temps per a gaudir-lo com volgués…

 

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: