Un Manifest Europeista. Joan Majó

He dit sovint, i ho he escrit en aquestes mateixes pàgines, que la millor manera de ser europeista per fer front als euroescèptics, és ser eurocrític i proposar reformes importants al sistema. Fa uns dies s’ha fet públic un document que es titula “Europa, un manifest per a la seva democratització” que crec que tindrà ressò per dues raons, fins i tot al marge del seu contingut. La primera és que està encapçalat per en Thomas Piketty, autor d’un conegut llibre d’èxit (alguns ja parlen del “Manifest Piketty”); i l’altra perquè està suportat per un grup de grans diaris de varis països de la UE.

Hi ha, però, una tercera raó molt important per tenir-lo en compta: el valor del que planteja. Pot ser a mi m’ho sembla perquè coincideix amb molt del que jo penso… Casualment, està en sintonia del que argumentava aquí, a l’ARA, en Joseph Stiglitz la passada vigília de Nadal. En tot cas vull comentar la meva coincidència, i alguns dubtes, sobre el manifest.

  1. Mancances. Penso que cada cop es fa més evident que, per tal que la UE sigui el que vol ser, ha de resoldre tres grans mancances: la poca importància del seu contingut social, el poc volum del seu pressupost i la poca dimensió democràtica de les seves institucions. Sense el segon no podrà fer front al primer, encara que no tot sigui només un problema de diners. I sense el tercer no aconseguirà que les seves actuacions siguin percebudes per els ciutadans com properes i orientades a resoldre els seus problemes reals. Necessitem propostes en els tres sentits.
  2. Pilar Social. Crec que per tenir el recolzament ciutadà, les institucions de qualsevol govern han de ser efectives en quatre àrees: econòmica, social, cultural i de seguretat. En el cas de la UE, aquesta ha tingut molt èxit en millorar les economies, ha estat molt correcte en mantenir la gran diversitat cultural dels seus membres i està fent esforços per garantir tant la seguretat interna com l’externa, encara que estigui encomanada a una institució com l’OTAN que segurament caldrà revisar. Però la UE està fallant en fomentar la cohesió social, amb l’errònia creença que el progrés econòmic porta automàticament a una major justícia social. S’ha comprobat que el creixement no ha reduït les desigualtats internes entre persones, ni ha impulsat prou la convergència entre les economies dels països. Sense això és difícil justificar la seva existència.

Cal per tant assegurar que la UE, i especialment la Zona Euro, que ja han establert normes per a tots els països en els camps econòmic i financer com a conseqüència de la unificació monetària, faci el mateix en l’àrea  social. Això vol dir regulacions de tipus laboral, de igualtat d’oportunitats, i de redistribució fiscal de la riquesa. Cal també que posi de manifest la solidaritat entre els estats de manera que els perjudicats o menys beneficiats per la globalització i la moneda única, rebin ajuts a través de transferències financeres enfocades a resoldre problemes personals (garantia de dipòsits, complements d’atur o pensions…), a millorar els serveis públics, o a construir infraestructures públiques que augmentin la seva competitivitat.

  1. Pressupost. Una part del punt anterior es resol amb directives europees. Però la segona part exigeix un increment important del pressupost comunitari, i un pressupost específic per a l’Eurozona. Això significa un pressupost que com a mínim quadrupliqui el ridícul 1% actual del PIB, Caldrà instituir alguns impostos de caràcter comunitari, transferint a aquesta àrea alguns dels impostos “nacionals” (Societats, Grans fortunes…) o creant-ne alguns de nous (Emissions de CO2…). Caldrà l’ampliació de les facultats atribuïdes al BCE per desenvolupar polítiques monetàries que atenguin objectius més socials que la simple inflació. Aquestes reformes han de ser estudiades i establertes amb consensos alhora democràtics i tècnics.
  2. Democratització. El manifest considera, al meu entendre amb molta raó, que existeix una debilitat democràtica important en el funcionament de les institucions actuals i amb la maca d’obligació de rendició de comptes al Parlament Europeu per òrgans com la Comissió o el poderós Eurogrup. Fa una proposta interessant de creació d’una nova “Assemblea Europea” composta per una majoria de diputats provinents dels Parlaments Nacionals i una minoria del Parlament Europeu, que podria actuar com l‘òrgan sobirà de la UE, sense necessitat de modificar l’actual Tractat, ja que tots els membres d’aquesta nova càmera serien persones electes per els ciutadans dels seus països. Utilitzant aquesta càmera es podrien implementar la majoria de les propostes que conté el manifest, i s’aconseguiria acostar més l’òrgan europeu a les ciutadanies respectives.

En aquest punt, coincideixo en gran part en la critica de la situació actual, però tinc por que no resolgui el problema i faci encara més complicada l’arquitectura de les institucions. Comprenc que la proposta intenta evitar modificar els  Tractats, però si no hi ha prou voluntat política, pot ser tant difícil fer una cosa nova com modificar el que tenim. Els darrers anys hi ha hagut sovint una manca de voluntat disfreçada de prudència…

  1. Decisió i pressa. Coincideixo amb el manifest quan parla de la necessitat de prendre decisions per sortir del bloqueig en el que està instal·lada la construcció de la Unió, i evitar una paràlisi que en realitat significa fer passes enrere en relació als desitjos de molts europeus i respecte dels ràpids canvis mundials. També em sumo a la pressa d’actuar abans de les properes eleccions europees ja que en cas contrari podem tenir sorpreses desagradables en els resultats. Desitjo que el manifest sigui escoltat i entès.

Joan Majó, enginyer i ex ministre

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: