Climent Forner. La Closca. Nil Safont: guanyadors dels Premis de Cultura del Berguedà 2019. Pilar Màrquez Ambròs

El presiednt del Consell Comarcal del bergadà Josep Lara valora la bona salut de la cultura de la Comarca i la bona línia en la qual es troba el certament que tot just ha celebrat la segona edició
Premiats, membres del jurat i autoritats al monestir de Santa Maria de Serrateix.
L’acte del Premi de Cultura del Berguedà celebrat aquest dissabte al monestir de Santa Maria de Serrateix ha donat a conèixer els guardonats d’enguany. L’acte d’entrega de premis ha estat conduït per Tràfec Teatre. Mitjançant una original representació teatral itinerant, la companyia berguedana ha recorregut les diferents estances del temple i ha dirigit el públic pels espais del monestir on s’han repartit els guardons.
Tal i com ja s’havia anunciat, Climent Forner ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2019
.El jurat n’ha valorat, sobretot, l’extensió i transcendència de la seva obra, així com la qualitat i la visió del món que tenia. Ha estat i continua essent un referent literari que ha exercit de banderer de la cultura berguedana arreu de Catalunya. Xavier Pedrals, representant del jurat, ha estat l’encarregat de fer la presentació dels mèrits. Entre les idees essencials de l’obra de Climent Forner, Pedrals ha destacat «la defensa i lloa de la llengua catalana, arrel de la nació, que utilitza per donar sortida a la seva necessitat personal d’expressió».
Pedrals també ha subratllat que «Forner és un dels darrers i millors exemples de doble vocació literària i eclesiàstica, a partir de l’estela de Jacint Verdaguer».

Xavier Pedrals ha incidit en el fet que «Forner unifica la reivindicació nacional, la llengua i la religiositat en una mateixa lluita, una lluita que ha aconseguit mantenir amb un esforç notable, fins i tot heroic, la flama de la llengua, la literatura i l’esperança» i ha dit que «Climent Forner ha obert un camí de cultura comarcal, que cal continuar i eixamplar; des del consell comarcal es vol que aquest sigui una eina eficaç per aconseguir-ho». L’Arxiu Comarcal de Berga acollirà a partir de Sant Jordi una extensa exposició sobre mossèn Climent Forner.

Quan se li ha entregat el guardó, Climent Forner, que va néixer a Manresa el 1927, ha posat en valor les seves arrels familiars berguedanes i els gairebé 30 anys viscuts com a rector de Viver i Serrateix. «Sóc com un deix d’aquesta serralada, on hi tinc les meves arrels, a les quals he sigut sempre fidel i ho seré fins a la mort, arrels humanes, cristianes, culturals, catalanes, europees i universals», ha relatat. Climent Forner ha recitat el seu poema «Ara com mai aguantarem el Pi» dedicat al Pi de les Tres Branques.

En la categoria de difusió cultural, entre les set candidatures presentades, ha estat la Closca, escola de teatre, qui s’ha endut el premi. La Closca va néixer fa set anys amb la intenció de donar aixopluc a totes aquelles persones, petits i grans, que tinguessin ganes d’interaccionar amb els altres, de relacionar-se, de compartir, de treballar, d’expressar-se, de millorar, de jugar, de viure i en definitiva, de fer teatre, segons han explicat Ivan Otaola i Ariadna Fígols, que en són impulsors.

En aquest cas, el jurat ha valorat sobretot la formació teatral que es fa amb nens i nenes, creant una pedrera berguedana cada vegada més gran i que es complementa perfectament amb les associacions i agrupacions teatrals del Berguedà.

Ariadna Fígols i Ivan Otaola, impulsors de la Closca.

En la categoria de creació artística – on s’han presentat sis candidatures – el jurat ha premiat l’artista urbà Nil Safont, conegut com a Slim Art. Es tracta d’un jove que realitza murals artístics de grans dimensions i que té una projecció internacional cada vegada més forta. S’ha valorat molt «el seu caràcter innovador» i el fet de ser ja un referent a la comarca d’aquest tipus d’art. Nil Safont ha agraït el guardó i el reconeixement a una feina que, ha dit, a vegades no és fàcil.

Safont marxa en breu un mes a Los Angeles per fer una residència artística i passarà per Nova York on també hi pintarà murals.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha valorat la bona salut de la cultura de la comarca i la bona línia en la qual es troba el certamen que ha celebrat la seva segona edició.

«Ens trobem davant la segona edició d’uns premis culturals, que vistes les disset propostes d’interès que hem rebut, de ben segur tindran un llarg recorregut. Són uns premis innovadors que volen relligar passat, present i futur, a la vegada que ens permeten la descoberta d’excel·lents elements patrimonials de la nostra comarca: la primera edició vam fer-la al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i avui som en aquest magnífic escenari, a Santa Maria de Serrateix», ha remarcat Lara.

L’espectacle itinerant de Tràfec Teatre ha recorregut diferents estances del monestir.

Lara ha felicitat a premiats i participants, i ha destacat el treball dels tècnics del consell comarcal, de la consellera de Cultura, Anna Maria Serra. «Avui escenifiquem la voluntat del consell comarcal per una àrea de Cultura i una política cultural tan necessària en els temps difícils en què vivim», ha finalitzat.

També han intervingut durant l’acte el director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Serarols, i la presidenta del Patronat d’Amics de Serrateix, Meritxell Torrentó.

L’espectacle de Tràfec Teatre va acabar amb les actrius petonejant el públic i els premiats, amb els llavis pintats d’un color vermell vibrant. Abans, els efectes de llum i so havien estat protagonistes, rememorant els antics pergamins que escrivien els monjos i amb el so elèctric d’una guitarra.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: