MANIFEST contra els progressius adoctrinament i Desnacionalització a TV3

Manifestem el nostre desacord en relació al preocupant i progressiu procés d’adoctrinament i desnacionalització que es detecta a TV3 -extensiu a Catalunya Ràdio- , especialment pel que fa a informatius i tertúlies, però també observable en reportatges, sèries i altres formats de programació. És evident un escorament cap a determinats posicionaments ideològics de matriu partidista en detriment de l’objectivitat, tot conformant una mena de “pensament únic”, mentre que ensems són silenciades i marginades veus i postures discrepants. Es fa èmfasi en postulats i dogmes propis de corrents polítics de l’esquerra i se’ls presenta, implícitament, com a inqüestionables; n’és un exemple el tractament de la qüestió immigratòria -sense aprofundir-ne i difonent clixés i només el mateix tipus d’opinions- o el de les opcions sexuals -amb un enfocament semblant-. Davant aquestes actituds no podem deixar de pensar en “1984”, la famosa novel.la de George Orwell -duta al cinema-, sobretot per la manca d’opinions critiques i discrepants, i , també, pel paternalisme que destil·len certes línies “informatives”, les quals donen per existents una immaduresa i infantilitat innates en els espectadors -que “han de ser guiats”- , tot menystenint la seva capacitat crítica, una postura que no difereix gaire de les exhibides per certs règims totalitaris actuals i de la historia recent.
I si passem al model de llengua i hàbits sociolingüístics la cosa fa igualment feredat: presentadors amb fonètica i morfosintaxi desastroses, no subtitulació d’intervencions en castellà (sempre excessives) -amb el conseqüent menysteniment de la gent de la Catalunya Nord-, manca de cura i de model adequat en l’expressió, no manteniment del català davant castellanoparlants, etc. … Per no dir res del marc mental geogràfic; només cal dir, com afirmava l’escriptor nord-català Joan Daniel Bezsonoff, que “per a TV3 és més noticia l’ explosió d’una bombona de butà a Burgos que no pas un assassinat a Perpinyà”. Ras i curt: hispanocentrisme.
Per tot plegat, creiem que darrerament aquesta deriva s’ha agreujat fins a límits insostenibles, cosa que fa que molts conciutadans ja hagin deixat de considerar TV3 com “la seva”. Considerem, doncs, que cal una fonda rectificació, en arres d’una major objectivitat, major compromís amb la catalanitat i, sobretot, deixar d’inculcar continguts ideològics i de tractar el telespectador com a un menor d’edat. En cas contrari ens veurem obligats a propugnar-ne la no sintonització .

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: