La PAH ocupa l’ajuntament per denunciar els desnonaments sense data fixada a Granollers

————————

La PAH s'ha concentrat al vestíbul de l'ajuntament
La PAH s’ha concentrat al vestíbul de l’ajuntament | M.E.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Granollers ha ocupat aquest vespre el vestíbul de l’edifici consistorial de la plaça de la Porxada per protestar contra un desnonament efectuat la setmana passada sense que hi hagués una data fixada pel jutjat. Els afectats, una parella amb dos fills menors, viuen ara en un hotel de la ciutat, que l’Ajuntament va pagar una setmana, però que des de dimarts la família n’ha d’assumir els costos. La PAH encara és a l’Ajuntament per demanar una solució per a aquest cas.

El 28 de gener a les 8 del matí la comitiva judicials, els mossos i un serraller van desallotjar l’habitatge de Can Mònic on vivia Youssef Mbarki amb la seva dona i dos fills menors –d’11 i 17 anys–. Aquest és el primer cas a Granollers que la PAH i Serveis Socials tenen constància de desnonament amb data oberta, és a dir que no hi ha fixat un dia i hora perquè els ocupants hagin d’abandonar l’immoble. “Estem en contra de tots els desnonaments, però aquest és especialment greu perquè condemna la família a patir dies d’angoixa”, consideren des de la PAH.

Segons la Plataforma, la llei estableix que cal determinar dia i hora, però “hi ha jutges que fan una interpretació lliure de la llei per afavorir bancs i altres grans tenidors”. En aquest cas, el Jutjat de Primera Instància número 2 de Granollers, després de tres ajornaments, al desembre va decretar un termini obert per al desnonament, que es podia executar a partir del 21 de gener i fins a 20 dies hàbils posteriors. El desallotjament es va executar malgrat els informes contraris de Serveis Socials, que demanaven aturar-lo fins a disposar d’un pis de la taula d’emergència.

Mbarki fa 18 anys que viu a Granollers i fa uns 6 anys que es va quedar a l’atur arran la crisi de la construcció. El 2015 la família va ocupar el pis i ha estat pendent des de fa temps del desnonament. De fet, va sol·licitar a l’Agència d’Habitatge de Catalunya un pis de protecció oficial, però no se’ls hi ha adjudicat cap. La família té uns ingressos d’uns 1.100 euros i asseguren que podrien pagar un lloguer d’uns 400. “Ni així poden accedir a un habitatge”, lamenta la PAH.

Des del desallotjament la família dorm en l’habitació d’un hotel de Granollers, el cost de la qual va assumir una setmana l’Ajuntament. Des de dimarts la família s’ha de fer càrrec de la despesa. La regidora de Serveis Socials, Maria del Mar Sánchez, assegura que s’ha fet seguiment del cas i s’ha assessorat la família perquè busqués una alternativa. “Un cop s’emet l’ordre de desnonament es fa la sol·licitud a la mesa d’habitatge per adjudicar-los un espai, però no n’hi ha cap de disponible. Aquests desnonaments oberts no estan bé, però l’Ajuntament no té prou recursos per afrontar tot el que està passant en matèria d’habitatge”, lamenta Sánchez. De fet, “Serveis Socials demana sovint a jutges i bancs que proposin un lloguer social”, però la negociació no sempre és fructífera.

La PAH considera que les administracions han de trobar una solució al cas, tenint en compte el dret a l’habitatge, i alerta que els desnonaments en els darrers mesos estan creixent. “Anem a cinc desnonaments per setmana i cada dilluns a la reunió de la PAH ens trobem amb quatre o cinc casos nous”, explica Conchi Caruda. “L’any passat, es tractava d’hipoteques i moratòries; ara, la majoria són ocupacions perquè és gent que ja no tenia llar, i aviat veurem les conseqüències de l’encariment dels lloguers un cop finalitzen els contractes”, lamenta la membre de la PAH.

Per la seva banda, la regidora explica que els dos pisos d’emergència habitacional que té l’Ajuntament estan plens, amb dues o tres famílies per pis, així com els 24 pisos de lloguer social municipal i els aproximadament 170 de la Generalitat. Amb tot, la PAH recorda que hi ha uns 300 pisos buits a Granollers propietat de grans tenidors.

One Response to La PAH ocupa l’ajuntament per denunciar els desnonaments sense data fixada a Granollers

  1. Maria Antonia Arnau Puigvert dice:

    i de vivendes buides n´hi han !!!! i la Constitució diu que la vivnda es un dret !!!

    Me gusta

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: