Tertúlia a Radio Granollers

La Convocatòria d’avui dèia: Granollers potencia molt tot el ritual entorn als Reis d’Orient, a molts pobles i viles del Vallès Oriental se celebren fires molt concorregudes i populars, Pastorets, Pessebres Vivents, etc… i la gent surt al carrer sense tenir por del fred. A part d’estar els dies assenyalats en familia, les Festes de Nadal i Reis són una oportunitat de fer comunitat amb els nostres conciutadans? 

Conduïda per l’Elisenda Cuquet, amb la participació de Donat Putx, periodista i crític musical de La Vanguardia, Núria Lázaro, periodista, postproductora audiovisual i jugadora de voleibol a l’equip de l’Escola Pia de Granollers. Treballa i col·labora a TV Cardedeu, ha estat alumna i és monitora de La Granja de Santa Maria de Palautordera i jo mateixa, hem mantingut llarga conversa a l’entorn de les Festes de Nadal i Reis a Granollers.

Per a qui estan pensades les activitats que es fan? Què ens sembla el programa? Són una oportunitat de fer comunitat amb els nostres conciutadans? Són les Festes dels petits i de les famílies? Fires molt concorregudes Pastorets, Pessebres vivents…

Cadascú hem aportat allò que pensem i com ho vivim. Jo, la més vella de tots, he explicat què suposava per a mi el Nadal quan era petita al meu poble El Pont de Vilomara.

Esperava Nadal i la Festa Major amb candeletes! Era un encontre amb els parents llunyans, amb els que vivien a Granollers, a l’Hospitalet. Dues vegades l’any ens reuníem tota la família a l’Hostal del poble, on vivíem amb la meva àvia, els meus pares, el tiet Francisco encara solter i, una cosina del meu pare la Margarida, que no tenia familia.

Tot ha canviat, els mitjans de comunicació i de mobilitat no tenen res a veure. Nadal eren dies de festa, esperats per a tothom. Per a mi començava amb l’arribada del cotxe de línia que venia de Manresa on el tren habia deixat els nostres parents. S’instal.laven a casa nostra, a l’Hostal. Tenia moltes habitacions. Passejàvem, potser anàvem a pescar al riu Llobregat, o a veure parents, i sobretot a jugar a cartes en família, a la Brisca. Fèiem cagar el Tió després de dinar, esperant les llaminadures i torrons que ens cagaria. Cantades davant del pessebre que havíem preparat amb les figuretes que any rera anys anàvem ampliant. Guarnit amb molses recollides al bosc i penjolls de diferents herbes i coloraines.

Colpeix la parafrenàlia d’avui S XXI quan tot s’acaba amb regals, no hi ha vida familiar, la indiferència ha marcat cossos i ànimes. Actualment, si no tens molta capacitat econòmica no ets ningú.

Tampoc considerem necessaries tantes llums. Sembla que alguns pobles i ciutats han disminuït l’exageració. Tampoc calen tantes Parades on comprar allò què no necessites.

Missa del Gall? Qui hi va? Tot s’acaba amb taules plenes de menjars dificils d’abastar. Dinars i Sopars d’empreses, regals costosos … La meva resposta és NO. No oblidem que les economies, majoritàriament minses, marquen i obliguen…

Les Botigues i Mercats ho maneguen tot. Molts compren el què NO toca. Se que no tothom pensa igual. Comprin, comprin…

Hem repassat també els mitjans de comunicació comunitaris. De manera especial el cas de RTV Cardedeu on col.labora la Núria Lázaro. Ens ha explicat com funciona: Voluntariat.

Va ser la primera TV local de l.Estat espanyol. Va nèixer l’any 1981 quan tot estava per fer i res era possible, la que ens va enamorar i, ajudar a crèixer, quan tot era prohibit. Quan tot era pecat, àdhuc mirar un noi o donar.li la ma. Sàpiguen els més joves que, fer se un petó amb un noi, era Pecat mortal, podies anar a parar directe a l’infern.

Ens hem desitjat Bones Festes de Nadal, millor 2020. Anirem al Pastorets a veure actuar la nostra companya Núria.

 

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: