Jordi Cuixart. Des de la presó…

omnium cultural
«El desitjable no és cultivar el respecte
per la llei sinó per la justícia».

H.D. ThoreauEstimadíssims socis,

780 dies després que els poders de l’Estat ens empresonessin en nom de l’article 2 de la Constitució i en un dia com el d’avui, l’única cosa a celebrar és que seguim lluitant per la llibertat, la cultura i la defensa dels drets humans.

Després de quaranta-un anys, la Constitució que suposadament havia de garantir els drets i les llibertats dels ciutadans és avui l’excusa ideal per retallar drets fonamentals.

Finalment, la farsa ha quedat del tot desemmascarada i no només s’incompleix sistemàticament l’accés a drets constitucionals com l’habitatge, sinó que es condemna penalment la protesta que permet protegir-los, ara amb un nou decret per tallar l’accés a internet sobre la taula i en una espiral de retallada de llibertats que l’Estat justifica en la defensa de la sagrada unitat d’Espanya: una regressió democràtica en tota regla i del tot impròpia a la Unió Europea.

Convé recordar que és el Tribunal Constitucional qui en plena emergència climàtica suspèn la Llei del canvi climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya. Perquè la realitat és que, mentre l’extrema dreta ocupa la vicepresidència del Congrés, a les últimes eleccions es va negar el dret a vot a 5 milions de ciutadans pel seu lloc de naixement.

Igual que la justícia que no entén el poble no és justícia, la Constitució que no defensa els drets dels seus conciutadans es converteix en una mordassa. La persecució dels qui qüestionen les lleis contradiu l’esperit de qualsevol constitució democràtica; per això, l’Estat i els partits catalans han de tenir clar que no renunciarem mai al dret d’autodeterminació.

Però també hi ha lloc per a l’esperança: som a les portes de la 69a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, enguany a Santa Coloma de Gramenet, bressol del model d’escola catalana i la immersió lingüística com a motor de cohesió social. I, d’altra banda, deixeu-me agrair la generositat del Museu de la Terracota de la Bisbal d’Empordà, que està acollint una mostra de les peces de ceràmica fetes a la presó.

Amics i amigues, que la cultura ho inundi tot i que només els petons ens tapin la boca.

Sempre endavant!

jordi cuixartJordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural

Presó de Lledoners, 5 de desembre del 2019

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: