Declaració de la Junta de Portaveus per la pau al País Basc. Adoptada per la Junta de Portaveus el 14 de gener de 2020

Després de més de cinc dècades de violència, el País Basc inicia un horitzó de convivència, de pau i de reconciliació. Davant aquest nou escenari, Catalunya, que ha encapçalat manifestacions multitudinàries en contra de la violència i que ha patit també la barbàrie terrorista, vol manifestar el seu suport a la pluralitat del poble basc en el seu camí cap a la consolidació d’una nova etapa.

Catalunya vol fer un pas més en el record i el reconeixement a la memòria dels morts i de llurs familiars. I ho vol fer amb la mirada posada en el futur, perquè mai més es tornin a repetir uns fets semblants, i allunyada d’actituds venjatives que dificulten que la cultura de la pau i de la no repetició prosperi.

Per aquest motiu, el Parlament de Catalunya manifesta el seu desig d’acompanyar la ciutadania basca que, per mitjà de les seves institucions i de la majoria dels seus partits polítics i de la societat civil, aposta per un futur de llibertat, de reconeixement mutu i de convivència, en què totes les víctimes puguin sentir reparat llur dolor. Els llaços que uneixen Catalunya amb el País Basc ens interpel·len com a societat compromesa amb els drets humans.

L’1 de juliol de 2019 una àmplia representació d’aquest Parlament va mantenir una trobada amb víctimes d’ETA, del GAL i d’abusos policials. Durant aquesta trobada aquesta mateixa representació va expressar el seu compromís d’acompanyar les víctimes en llur generós i important pas de facilitar el procés de pau mitjançant els consensos següents:

a) Defensar els drets humans com a eix central i única referència per a la convivència al País Basc, i també la construcció d’una cultura de pau que posi les bases de la no repetició.

b) Defensar els principis de veritat, justícia i reparació de totes les víctimes del terrorisme d’ETA, i també de la resta d’expressions de violència que han tingut lloc al llarg dels cinquanta anys de conflicte al País Basc.

c) Promoure l’aplicació d’una política penitenciària d’acostament a presons pròximes als llocs d’origen dels presos i de residència de llurs familiars i gent pròxima, que ofereixi un tracte humanitari als presos que pateixen malalties, tal com estableixen la legislació europea i els estàndards de drets humans.

d) Exhortar els presos a reconèixer el dany causat i a fer passos decidits en aquest camí, amb l’objectiu d’avançar cap a la reconciliació i aprofundir en el reconeixement mutu entre les diferents víctimes del conflicte.

Palau del Parlament, 14 de gener de 2020

Eduard Pujol i Bonell, Portaveu del GP JxCat; Anna Caula i Paretas, Portaveu del GP ERC; Ferran Pedret i Santos, Portaveu adjunt del GP PSC-Units; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu del GP CatECP; Carles Riera Albert, Representant del SP CUP-CC

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: