Declaració del Parlament de Catalunya de suport als comitès d’empresa de Nissan

Llegida en el Ple del Parlament el dia 5 de març de 2020

L’empresa Nissan, que forma part de l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, el segon venedor de vehicles a escala mundial, és una multinacional que fabrica vehicles de passatgers, a més de vehicles comercials, a les plantes de Catalunya, i que ocupa tres mil treballadors i treballadores.

Durant el període 2017-2019, la finalització de la producció de diversos models ha fet minvar la producció, la qual cosa ha fet reduir, així mateix, els nivells d’ocupació. Per aquest motiu, l’any 2019 la direcció de l’empresa i els representants dels treballadors i treballadores van acordar un expedient de rescissió de contractes que va afectar sis-centes persones.

Aquest acord es va signar amb el compromís de reorientar les plantes cap a nous productes. En aquest sentit, l’exemple més concret són les inversions acordades per a la nova planta de pintura a la Zona Franca, amb l’objectiu d’adaptar-la als nous requisits mediambientals. Aquestes inversions compten amb els ajuts concedits a la multinacional per la Generalitat a fi de reduir l’impacte econòmic de la inversió.

Durant les darreres setmanes, i malgrat els compromisos adquirits entre els representants dels treballadors i treballadores i la multinacional, s’ha anunciat la decisió de donar per finalitzada al maig la fabricació del vehicle Mercedes, fet que comporta una nova retallada productiva.

Les incerteses que es generen, fruit d’un entorn d’inestabilitat internacional, juntament amb canvis tecnològics i energètics disruptius que afecten el sector de l’automòbil, col·loquen Nissan a Catalunya en una situació precària i molt crítica. A més, l’empresa ha de fer front a les perspectives de transformació del sector de l’automoció a Catalunya, que inexorablement requereixen la reducció de les emissions de CO2. Així mateix, l’impacte negatiu que poden suposar decisions dràstiques a Nissan repercutirà directament en tot el parc de proveïdors i empreses auxiliars, que, en conjunt, aglutinen més de vint mil treballadors i treballadores del sector de l’automoció.

El Parlament de Catalunya expressa el seu suport a les treballadores i els treballadors de Nissan davant la incertesa del futur de les diferents plantes i demana que Nissan mantingui la base de les seves operacions industrials a Catalunya, cercant solucions per tal de garantir la continuïtat de la producció de vehicles a la Zona Franca.

D’altra banda, el Parlament de Catalunya demana que la part social participi activament en la negociació entre els governs i la direcció de l’empresa, amb la voluntat explícita d’intentar trobar una solució satisfactòria, d’evitar la pèrdua dels llocs de treball i de complir els acords previs, reconeixent el gran esforç que els treballadors i les treballadores han fet els darrers anys.

Palau del Parlament, 5 de març de 2020

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: