Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya de suport al sector agrari

Adoptada en la Junta de Portaveus el dia 10 de març de 2020

L’agricultura i la ramaderia, que són uns dels principals motors de desenvolupament de diverses zones de Catalunya, s’han obert pas en unes condicions poc favorables, ja que pràcticament la meitat del territori català té més d’un 20% de pendent, fet que dificulta la pràctica de l’agricultura. A més, prop del 68% del Principat és superfície forestal poc explotada. I encara cal remarcar que el 30% del territori és superfície protegida.

Tanmateix, un 34,7% del territori català es destina a superfície agrícola, amb més de 57.000 explotacions agràries, gairebé 12.000 de les quals inclouen la ramaderia. Aquestes explotacions situen el sector agroalimentari com un dels principals motors de l’economia catalana i com a generador de llocs de treball i oportunitats laborals arreu del territori.

Catalunya és actualment el segon clúster agroalimentari d’Europa, segons l’Observatori de Clústers d’Europa, i té un fort teixit empresarial local i multinacional, i també centres de recerca i desenvolupament de primer nivell, com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

No obstant això, la pagesia catalana, especialment el sector de la fruita dolça, pateix una crisi de preus que posa de manifest la inequitat existent en la cadena de valor agroalimentària i posa en qüestió la viabilitat econòmica de les explotacions, el model d’agricultura familiar tan arrelat a Catalunya i la possibilitat que aquest tingui un relleu generacional que és imprescindible per a fixar població al territori i evitar-ne el despoblament.

L’agricultura, la producció d’aliments i el dret a l’alimentació de la ciutadania són elements bàsics per a una societat sana i per a una alimentació sana, segura i de qualitat. Per això, la sobirania i la seguretat alimentàries, el proveïment d’aliments i l’existència de productors d’aquests aliments representen un punt fonamental d’un país equilibrat territorialment i socialment.

Per tots aquests motius, el Parlament de Catalunya, davant de la crisi de preus que pateix el sector productor de fruita dolça i la que afecta altres sectors productius del camp català, manifesta la seva solidaritat amb els pagesos i pageses afectats i fa seva la demanda d’uns preus justos per a la pagesia catalana.

El Parlament de Catalunya subratlla, una vegada més, la necessitat d’assegurar la sostenibilitat econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes, perquè la pagesia i la ramaderia són imprescindibles per a assegurar un territori vertebrat econòmicament que sigui font d’ocupació i de fixació de la població als pobles i comarques de Catalunya.

Finalment, el Parlament de Catalunya expressa el seu compromís de continuar treballant per l’assoliment d’uns preus justos i d’una cadena de valor agroalimentari justa i equitativa en totes les baules, i es compromet a donar suport a les polítiques encaminades a dinamitzar l’economia del món rural en la línia de frenar el despoblament i l’abandonament de l’activitat primària agrícola, ramadera i forestal, i a impulsar accions per a fer front a la crisi de preus dels productors d’aliments, i insta a fer-ho coordinadament amb totes les administracions.

Palau del Parlament, 10 de març de 2020

Lorena Roldán Suárez, Portaveu del GP Cs; Eduard Pujol i Bonell, Portaveu del GP JxCat; Anna Caula i Paretas, Portaveu del GP ERC; Eva Granados Galiano, Portaveu del GP PSC-Units; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu del GP CatECP; Alejandro Fernández Álvarez, Representant del SP PPC

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: