Declaració del Parlament de Catalunya contra el maltractament a la gent gran

Adoptada pel Ple del Parlament el dia 3 de juliol de 2020

El Parlament de Catalunya manifesta el seu rebuig absolut al maltractament a la gent gran i vol fer pública la voluntat de treballar per a erradicar-lo mitjan-çant accions concretes, la prevenció i la sensibilització.

L’edatisme, la discriminació per raó d’edat, és definit per Rober Butler com un «procés de discriminació i estereotipatge sistemàtics envers les persones d’edat avançada pel sol fet de ser velles». Aquesta discriminació és el substrat de moltes situacions de maltractament a la gent gran.

L’Organització Mundial de la Salut estima que una de cada sis persones grans pateix maltractament, però aquesta xifra està subestimada perquè només es notifica un de cada vint-i-quatre casos.

El silenci de les víctimes pot ésser motivat per diversos causes: per sentiments contradictoris quan el maltractament es produeix en un entorn de confiança, per por a les represàlies, per l’aïllament social, per la falta de consciència o per un deteriorament cognitiu.

Malauradament, aquests fets tenen lloc amb molta freqüència i es presenten de maneres diverses: el maltractament econòmic, el maltractament físic, el maltractament psicològic o emocional, el maltractament sexual, la negligència, l’abandó i altres vulneracions de drets.


El Parlament de Catalunya es compromet a:

– Treballar conjuntament i coordinadament amb les entitats específicament compromeses en la lluita contra el maltractament a la gent gran, i amb el conjunt de la societat i de les institucions, per a prevenir-lo.

– Difondre els recursos jurídics de prevenció com a mesura de protecció de les persones amb capacitat de decidir (autotutela, poder preventiu, assistent, patrimoni protegit, etc.), i també les mesures de protecció per a les persones que no poden decidir per elles mateixes (incapacitació i mesures cautelars).

– Promoure accions de sensibilització, informació i formació que arribin a familiars, institucions, professionals, persones grans i la resta de la societat.

– Involucrar els mitjans de comunicació en el bon tracte a la gent gran i en la divulgació dels casos de maltractament a aquestes persones.

– Commemorar, el 15 de juny, el Dia Mundial de Conscienciació de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa.

– Impulsar mecanismes eficaços i coordinats per a l’assistència, l’assessorament, la denúncia anònima i la protecció amb relació a les persones grans que pateixen maltractament.

– Reivindicar una justícia ràpida i eficaç per a les persones grans maltractades.


Palau del Parlament, 3 de juliol de 2020

Logotip del Parlament de Catalunya

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: