Raimon Panikkar. Vibrant

Aquest 2 de novembre volem commemorar el centenari de Raimon Panikkar i Alemany, un dels pensadors catalans més reconeguts internacionalment. Raimon Panikkar nasqué el 2 de novembre del 1918 a Barcelona, de pare indi hindú, i de mare catalana catòlica. Així doncs, des de petit va créixer sota el coneixement de cultures i tradicions diverses que li permetrien la gran capacitat de comprensió, característica del seu futur pensament.

La seva carrera va ser llarga, intensa i plena de reconeixements. Qualsevol resum resta curt. Fou ordenat capellà el 1946, el mateix any del seu doctorat en Filosofia. El 1958 obtingué el de Ciències per la Universitat de Madrid i el 1961, el doctorat en Teologia per la Universitat Laterana de Roma. Del 1966 al 1978 alternà la docència als Estats Units amb la recerca a l’Índia. Del 1971 al 1987 fou catedràtic de Filosofia Comparada de les Religions i d’Història de les Religions en l’Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara. El 1987 va tornar a Catalunya i establí residència permanent a Tavertet (Osona) on oferia cursos, seminaris i trobades sobre temes filosòfics, religiosos, culturals i d’aprofundiment de les diferents tradicions de la humanitat. Més endavant va rebre el doctorat honoris causa tant per la Universitat de les Illes Balears, el 1997, com per la Universitat de Girona, el 2008. El 1999 la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. Ha publicat una cinquantena de llibres, la majoria en català, castellà i anglès, traduïts al francès, l’alemany, l’italià, el xinès, el portuguès, el txec, l’holandès i el tàmil. Ell mateix va traduir, durant deu anys, una antologia de mil pàgines dels textos dels Vedes.

Els germans Panikkar: Salvador, Mercè, Raimon i Josep M. (1941)

Però què fa que Raimon Panikkar sigui tan especial? O dit d’una altra manera ¿per què el seu pensament és tan valorat internacionalment? La resposta és perquè és trencador, fora de convencions, d’esquemes i prejudicis. El seu coneixement profund de l’Orient i l’Occident li permet observar i fer conversar mons, tradicions i costums diferents; i a la filosofia debatre el saber sense límits, acceptant les diferències.

Inspirat en el principi advaita (ni monista, ni panteista, ni dualista), el pensament de Panikkar té com punt important aconseguir l’harmonia i la concòrdia sense deixar de banda les diversitats culturals, les quals, en definitiva, són les que ajuden la persona en la seva evolució. Per això, el diàleg és tan important, però no el simple acte de dialogar, sinó un diàleg que porti a reconèixer les diferències i també allò que es té en comú; i d’aquesta manera, gràcies a aquest diàleg, arribar finalment a una ensenyança. El diàleg no és secundari; ans és totalment necessari. També Panikkar dóna rellevància al diàleg interreligiós, el qual no s’ha de confondre amb ideologies o creences religioses. Més aviat es tracta d’un diàleg que, exterioritzant la part més humana de l’ésser, ens permet créixer interiorment.

Amb una visió concreta i alhora global de l’existència, Panikkar defensa l’harmonia dels uns amb els altres, de l’individu amb la natura i amb ell mateix. Defensa la sacralitat de la vida com una secularitat sagrada, ja que tot ésser és sagrat, tot ésser és inviolable. Posa de manifest la necessària relació entre l’ésser humà i la naturalesa. L’ésser humà ha oblidat que forma part del planeta i la natura i hem de coexistir-hi. No som quelcom separat. Allò que és humà, allò que és infinit o diví i allò que és materialno són tres realitats separades, sinó tres aspectes d’una única i mateixa realitat.

Raimon Panikkar morí el 26 d’agost de 2010 deixant a la humanitat uns coneixements excepcionals que ens fan reflexionar i ajuden a fer un pas endavant en el diàleg per fer caure davant l’Altre la incomprensió de les diferències i la diversitat, una necessitat en aquest món sempre més globalitzat i més pròxim on les diferents cultures es veuen obligades a estar en contacte entre elles i entendre’s per poder conviure.

Carles Solà, Humanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporànies

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: