L’onze de setembre. Mònica Ribell

L’Onze de Setembre d’enguany coincideix amb el reconeixement de Catalunya al poeta Josep Carner, en el 50è aniversari de la seva mort, el 4 de juny del 1970, durant el seu exili forçat a Brussel·les.

El seu poema 1714 em cau a les mans durant aquests primers dies nus de setembre, a tocar d’una Diada incerta:

“ Cau la ciutat, el fratricidi petja / un vell destí mentre que el nou ja ve. / La boira fuig pel foradat carrer / com una glassa dolorosa i lletja. / Sinistre sona, travessant les places, / el martelleig d’unes feixugues passes. / El vent s’en du les cen-dres de les lleis. / Homes callats, coberts de sang i sutge, / alcen l’esguard impenitent, que jutja: / poble vençut que sobreviu als Reis.”

Les paraules conviden al combat i a la perseverança. Em fan pensar que, tot i la derrota, cal aixecar-se i continuar, sobreviure i àdhuc no oblidar. Escrites el 1914, poden traspassar tot aquest segle i ser avui molt vigents.

Parlen de Catalunya, de la dominació borbònica, enraonen del dret dels pobles a dibuixar el seu futur. Des de l’any 1976 que podem tornar a commemorar la Diada de l’Onze de Setembre és repetitiu el dilema sobre si aquesta celebració ha de ser festiva o bé ha de prioritzar la vessant reivindicativa. Diverses són les maneres d’enfocar-ho, i la majoria coincideixen que potser cal que siguin totes dues alhora: celebrar el que hem recuperat i, alhora, reclamar tot el que encara ens falta per aconseguir. Totes les vessants són respectables: des de qui vol Catalunya com una regió més d’Espanya fins a qui la vol plenament independent.

Hi ha una cosa, però, a banda de sigui quin sigui l’ideari polític de cadascú, a la qual cap demòcrata pot renunciar. I aquesta és la llibertat. Perquè sense llibertat no hi ha democràcia. Sense llibertat, no hi ha justícia. Sense llibertat, la condició humana es deteriora, s’empetiteix i es degrada. El progrés tecnològic, sanitari i econòmic del darrer segle –o el progrés en les llibertats individuals– no són suficients per construir una democràcia plena. És necessari comptar amb la llibertat col·lectiva per dibuixar el futur dels pobles i acceptar-ne el resultat del camí acordat. I és aquest sentit el que crec que l’Onze de Setembre reivindica any rere any amb esperança i permanència, a banda de remembrar la darrera defensa de Barcelona. Enguany, però, cal donar a la Diada una mirada diferent. Els pobles, talment com pot passar amb les persones mancades de llibertat, poden defallir, per cansament i desencís. Els pobles poden claudicar. Aquest és ara el nostre perill més proper i el nostre gran repte: no defallir, no caure en el desànim, no pensar que no hi ha res a fer i consolar-nos a acceptar l’actualitat. Cal recordar i reivindicar des dels balcons, des de les pàgines dels diaris, des dels nostres domicilis, des del cor i des del nostre pensament, el repte decidit entre tots en aquell referèndum del Primer d’Octubre. I construir-hi fonaments sòlids, arrels immutables, enfront el desànim i les generacions futures. No ens hem de resignar a viure en una democràcia incompleta o en una llibertat empresonada. No hem de caure en ordinàries baralles polítiques de formacions desballestades per la tramuntana del procés. Ni avui ni demà ni mai. Seguir, sí, celebrant la Diada de l’Onze de Setembre –com a acte commemoratiu d’aquells fets de 1714–; sense deixar, però, de treballar per arribar a l’objectiu principal: el d’una llibertat col·lectiva plena. Avui és possible, si s’exerceix la voluntat expressada a les urnes en aquell Primer d’Octubre del 2017.En això rau la llibertat. La coherència. La transversalitat. El progrés col·lectiu i la Diada. Descobrint el capital de terra endins. Aquesta setmana visitem el Collsacabra. Descobrim uns paisatges únics, des dels cingles deTavertet, i uns pobles de postal amb personalitat pròpia.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: