Declaració del Parlament de Catalunya

Llegida en el Ple del Parlament el día 16 de desembre sobre el personal dels serveis d’atenció domiciliària.

Els serveis d’atenció domiciliària són un conjunt organitzat de recursos i accions adreçats a les persones que, per raó d’edat, dependència o discapacitat, tenen limitada l’autonimñ+mia per a dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària o requereixen una atenció permanent a distància,

Les persones que treballen en aquests serveis, els auxiliars de la llar i les treballadores familiars, duen a terme tasques com els serveis d’higiene i cura, l’ajuda fisicomotriu, el control de l’alimentació i de la medicació, l’acompanyament fora de la llar, la preparació del menjar i la neteja a domicili, o l’orientació en l’administració de l’economia domèstica.

La pandèmia de Covid-19 ha estat un cop duríssim per al conjunt de la societat i ha obligat a fer confinaments i a adoptar altres mesures que han tingut un ampli i rigorós compliment.

Tant la pandèmia com els canvis experimentats per les societats occidentals les darreres dècades, pel que fa als models social, demogràfic i econòmic, ens situen davant d’una crisi dels sistemes de cures.

El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement a la tasca de les persones que treballen en el servei d’ajuda domiciliària i de les cures en general, que han fet tot el possible dia a dia per a combatre la pandèmia i han garantit l’atenció directa als usuaris en un context de màxima complexitat, la qual cosa els ha generat un remarcable desgast físic i emocional, tal com ja va reconèixer el Parlament en les resolucions 911/XII, sobre l’orientació política general del Govern, i 849/XII, sobre la gestió de les residències per a gent gran i per a persones amb discapacitat durant la pandèmia de Covid-19.

Així mateix, el Parlament de Catalunya expressa la seva preocupació per les condicions laborals i salarials precàries de bona part d’aquest sector, fortament feminitzat, i insta els poders públics a posar en marxa les polítiques necessàries per a capgirar aquesta situació, reconeixent el sector de l’atenció domiciliària com un dels àmbits cabdals de present i de futur del sistema d’atenció social de Catalunya.

Palau del Parlament, 16 de desembre de 2020

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: