Diumenge de Rams.

Per els que tenim família nombrosa és dia de grans records. Anar a beneïr la palma o palmó suposava, quan eren petits, molt enrenou.

Les palmes i els palmons, són fulles de palmera que els padrins regalen als fillols el dia de Rams. Els palmons són peces més grans i senzilles, fetes a partir d’una fulla sencera de palmera. Les palmes requereixen més tècnica, tenen les fulles trenades amb filigranes, seguint procediments semblants als de la cistelleria. Abans, les palmes, eren utilitzades per les nenes i els nens solien portar palmons. Ara, no hi ha diferències.

La festa de Rams era la data fixada per vestir-nos de primavera. Tots estrenàvem roba. No cal dir que, en una família com la nostra res era fàcil, nou fills que necessitaven a més a més de les palmes, i palmons -que alguns rebien dels padrins-, roba i sandàlies. Palmes i palmons que guarníem amb llaços i garlandes.

Féiem recomanacions de no dispersar-se, situació que es repetía, sempre eren els dos mateixos. S’escapaven i, s’amagaven. Calia fer control sovintejat per saber qui s’havia esmunyit per retrobar-lo.

Solíem anar a Puiggraciós, el nostre estimat Santuari de l’Ametlla del Vallès. Començaven les vacances de Setmana Santa, dies que aprofitàvem per anar a visitar família que teníem lluny. Les àvies i besàvies ho esperaven amb candeletes, com diuen al meu poble.

Avui hi he anat, sola, amb un ram de llorer. És bo recordar, la vida segueix…

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: