Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya de condemna de la repressió a Colòmbia

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 10 de maig de 2021


Des del 28 d’abril, en exercici dels drets de reunió i manifestació pública que consagra l’article 37 de la Constitució política de Colòmbia, la ciutadania d’aquell país ha iniciat unes jornades de mobilització en protesta contra un projecte de reforma tributària que augmentava els impostos sobre la renda i els productes bàsics d’un sector ampli de la població colombiana, profundament afectat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia de Covid-19.

El Parlament de Catalunya ha rebut amb gran preocupació informacions que indiquen que la repressió de les protestes socials, la gran majoria desenvolupades pacíficament, ha estat desproporcionada i que la força pública ha perpetrat greus violacions dels drets humans per tot el país. L’Oficina de l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans i la Unió Europea ja han alertat sobre aquesta greu situació.

Segons xifres oficials proporcionades per la Defensoria del Poble, hi ha hagut almenys 19 morts, més de 800 persones ferides i 87 de desaparegudes. La Campanya Defensar la Llibertat, xarxa de 27 organitzacions de drets humans que denuncia la criminalització de la protesta social, alerta de més d’11 denúncies de violència basada en el gènere i de 988 detencions arbitràries.

Un nombre molt important d’aquests fets s’ha registrat en les protestes que han tingut lloc a la ciutat de Cali, on la policia i l’exèrcit han utilitzat armes llargues contra les persones que es manifestaven. El 3 de maig, l’equip de l’Oficina de l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans a Colòmbia va rebre amenaces i agressions de la policia mentre monitorava la situació dels drets humans a Cali, acompanyant una missió de verificació integrada per sis organitzacions i entitats defensores dels drets humans.

No obstant això, aquestes xifres podrien ésser molt més elevades, ateses les dificultats i agressions que afronten les organitzacions de la societat civil i els comunicadors en llurs tasques d’observació de les accions de protesta. Així, s’han denunciat 42 atacs a persones defensores dels drets humans i nombroses agressions a periodistes. D’acord amb la Fundació per a la Llibertat de Premsa, fins a l’1 de maig s’havien produït almenys 33 agressions contra periodistes.

En el marc de la resolució adoptada pel Parlament de Catalunya el 26 de novembre de 2020 que dona suport a una aplicació integral de l’acord de pau i que reconeix la necessitat d’establir una política pública que garanteixi el dret a la mobilització social i la protesta pacífica a Colòmbia, el Parlament de Catalunya, en primer lloc, condemna la repressió de les protestes pacífiques i el context d’extrema violència que té lloc a Colòmbia des del 28 d’abril i demana que les violacions dels drets humans perpetrades per l’actuació de la força pública no quedin impunes i s’investiguin de manera ràpida i oportuna.

En segon lloc, el Parlament de Catalunya expressa la necessitat que el Govern colombià estableixi un procés de diàleg amb les organitzacions impulsores de les mobilitzacions i adopti mesures immediates per a garantir i facilitar el dret de reunió pacífica en les jornades de protesta i la protecció de la integritat física i psicològica de les persones que es manifesten.

Així mateix, el Parlament de Catalunya demana que s’adoptin les mesures necessàries per a garantir la verificació segura de les protestes per part de les persones defensores dels drets humans, i també l’exercici del dret a la llibertat d’expressió dels periodistes.

Finalment, el Parlament de Catalunya rebutja les declaracions que intenten criminalitzar la mobilització social de la diàspora colombiana que resideix a Catalunya i dona suport al seu dret de reunió i manifestació.

Palau del Parlament, 5 de maig de 2021

Alícia Romero Llano, Portaveu del GP PSC-Units; Marta Vilalta i Torres, Portaveu del GP ERC; Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG ; Susanna Segovia Sánchez, Portaveu adjunta del GP ECP

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: