Fira i Festes de l’Ascensió…

Aquest era l’enunciat fa anys, als seus inicis. La Fira de Granollers era aleshores agrícola i ramadera. Productes del camp i hortes i bestiar de tota mena. Carrers i places s’omplien a vessar d’ofertes i parades mostrant i oferint els seus productes. Va ser a partir de l’any 1944, quan vaig arribar a Granollers, que ja va ser provincial. Espais diferenciats pel bestiar i poc a poc va anar creixen el tema industrial. Ho explicaven i donaven referències amb parades a la Carretera (el carrer Alfons Clavé), però també a carrers i places, plenes de comerciants arribats d’arreu de Catalunya que mostraven i deixaven tastar els seus productes. No oblidin que no existien els telèfons mòvils i que la majoria de ciutadans no tenia ni línia fixe, calia anar a Teléfonos i l’operadora et connecatava amb aquella persona que, des la seu de Telefónica del seu poble o ciutat, esperava teva trucada ! No és ciència ficció: pura realitat!

Els veïns i sobretot la quitxalla recorríem totes aquelles activitats i propostes sense deixar que se’ns n’escapés cap…Si en un principi va ser iniciativa dels pagesos per mostrar seus productes i el seu bestiar s’hi van anar sumant les indústries locals i foranes, de manera especial les tèxtils, ja que hi havia moltes fàbriques de filats i teixits . També el sector de l’automòvil.

Pregó, càrrec d’algú que hagués destacat per alguna cosa especial o perquè es tractava d’una autoritat local; degustacions de productes locals, tragos de vi o cava, però també ronda de danses per l’Esbart dansaire de Granollers que tenia molts adeptes; misses i oficis religiosos amb cors locals, que hi posaven la seva veu; el Festival de Cine Espanyol, amb artistes convidats que es trobaven allotjats a la Fonda Europa i gorrejaven a dojo; concerts de cobla, sardanes amb concurs inclòs, amb colles arribades de tota la geografia catalana.

Era important el què anomenaven la Passada i que consistia en una desfilada pel carrer major de la nostra ciutat amb els que tenien alguna activitat a fer dins la fira o veins que s’hi sumaven. Podia durar un parell d’hores a plena hora de calor, les 12 del migdia. Els balcons onejaven senyeres, la música estava servida amb informació d’alguna efemèride que s’anava a produir a determinat carrer o plaça. Més música encara amb l’Orquestra Selecció, que oferia sessions de ball al Casino, altres grups a Cala Sila, al Radicals o a la Unió lliberal -aquells tristos anys reservat a les minyones, però on ens escapàvem sempre que podíem eludir controls-. Els puc garantir que quan arribava a casa dels meus oncles, on vivia des dels 7 anys, ja savien on havia anat, amb qui havia estat i gairebé de què havíem parlat.

Recordo de manera especial aquell any que van muntar una plaça de toros a l’esplanada -no diré noms dels protagonistes, els que mangonejaven en aquells moments quan res era fàcil però, s’hi van lluir-. Quan tothom era al seu lloc, i el brau ja corria dins la plaça, va començcar a cedir tota l’estructura, es va plegar i vam anar a raure tots per terra, per sort sense damnificats. Una sola persona que estava sota aquell muntatge guipant va tenir de ser hospitalitzada, no greu. Granollers aquella vesprada va ser un desori, tothom buscava les seves famílies per saber si els havia produit cap dany aquella plaça que, com totes les que es muntaven en aquells temps, eren de nyigui-nyogui.

I avui a la Cuina de Resistència unes postres o piscolabis si no vols cuinar.

INGREDIENTS. Formatge manxego, formatge grano padano, prunes, 1 poma escalivada, dàtils, un kiwi, ametlles, iogur, compota de poma, xocolata Nestlé de postres i codonyat

És un plat potent en calories, per a menjar quan et vingui de gust sense haver de cuinar.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: