Vibrant. Méxic commemora 200 aniversari dela seva independència d’España.

Tot preparant els actes d’aquesta celebració, el president mexicà va reclamar al rei d’Espanya, Felip VI, que aprofités l’avinentesa per a demanar perdó per les atrocitats comeses durant la conquesta i l’etapa colonial, la qual cosa no ha estat ben atesa pel govern de Madrid; després de tot, poc en saben aquests de demanar perdó.

És un bon moment per a recordar que l’himne nacional de Mèxic el va compondre un català, fill de Sant Joan de les Abadesses, Jaume Nunó, l’únic estranger enterrat a la Rotonda de les Persones Il•lustres del cementiri de Dolores de Ciutat de Mèxic. Jaume Nunó i Roca nascut el 1824, de ben petit mostrà els seus dots musicals. Format musicalment a Barcelona i Nàpols, fou nomenat el 1851 director de la Banda del Regiment de la Reina. A Cuba va fer amistat amb el president de Mèxic, Antonio López de Santa Anna, que el va convèncer per dirigir les bandes militars de Mèxic. El 1854 Nunó guanyà el concurs per musicar l’himne del país. La lletra era del poeta mexicà Francisco González Bocanegra.

Quan Santa Anna fou derrocat, Nunó s’establí com a director als Estats Units, passant una temporada també a Catalunya. El 1904, fou rebut a Mèxic amb tots els honors pel president Porfirio Díaz durant el 50 aniversari de la creació de l’himne. Jaume Nunó va morir a Nova York el 18 de juliol de 1908 i el 1942 el govern mexicà assolí traslladar les seves despulles a la capital del país. També es conserven obres seves als fons musicals de les catedrals de Tarragona i Girona, i al fons Joan Vernet de l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: