Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya sobre els darrers esdeveniments a Palestina

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 29 de juny de 2021


Aquests dies les forces de seguretat de l’Estat d’Israel s’han posat en marxa per a expulsar els veïns del barri de Xeic Jarrah i confiscar-los les cases. Fa anys que els ciutadans palestins de Jerusalem viuen sota l’amenaça constant de l’ocupació i, d’unes setmanes ençà, aquestes accions s’han intensificat considerablement. Els colons sionistes, amb la protecció del govern israelià, han entrat al barri de Xeic Jarrah per a provocar i amenaçar els seus habitants. Paral·lelament, els militars israelians ataquen els residents al barri i els palestins que es manifesten en solidaritat amb llurs veïns.

Malauradament, ja fa massa temps que els palestins pateixen aquest tipus d’atacs. El 15 de maig es van complir setanta-tres anys de la Naqba, l’inici de l’ocupació de Palestina, i de l’expulsió de centenars de milers de palestins que continuen en la diàspora. Setanta-tres anys d’ocupació de cases i terres, de controls militars; setanta-tres anys de bloquejos, empresonaments, tortures i assassinats com els d’aquests últims dies. És dolorós arribar a la conclusió que tots aquests fets han acompanyat la política d’ocupació i apartheid que l’Estat d’Israel ha estat duent a terme des de fa més de setanta anys.

D’altra banda, durant el mes de ramadà, les autoritats israelianes han posat impediments per a l’accés a l’Esplanada de les Mesquites. Les protestes per aquest fet i pels successos del barri de Xeic Jarrah han estat durament reprimides, amb el llançament de granades atordidores, gasos lacrimògens i bales de goma, fins i tot dins la Mesquita d’Al-Aqsa.

Els darrers fets han desencadenat una escalada militar. Al llançament de coets cap a territori israelià des de la Franja de Gaza, el Govern d’Israel ha respost amb bombardejos aeris i d’artilleria sobre la població civil, en una de les zones més densament poblades del planeta, els quals han provocat centenars de morts.

En aquesta sèrie d’esdeveniments, en el moment de redactar aquesta declaració, deu persones han estat víctimes dels coets llançats des de Gaza, i 232 persones, dels bombardejos ordenats pel Govern d’Israel contra la Franja de Gaza. Cal tenir en compte que la meitat de la població de la Franja de Gaza és menor de catorze anys.

L’assenyalament, l’assetjament i la violència intercomunitària han esclatat en diverses poblacions israelianes i han deixat també víctimes i importants danys materials, inclosos atacs incendiaris a comerços i habitatges de ciutadans araboisraelians.

Diversos centenars de persones han resultat ferides, no tan sols pels bombardejos, sinó també per l’actuació de les forces de seguretat en les protestes palestines i pels linxaments a les ciutats i els barris on s’han produït aldarulls.

Per tot això, el Parlament de Catalunya lamenta i condemna totes les morts que són resultat de l’escalada de la violència a Israel i Palestina.

El Parlament de Catalunya considera que cal que la comunitat internacional intervingui per a superar l’escalada militar actual i per tal que l’Estat d’Israel es retiri dels territoris ocupats, es desmantellin els assentaments de colons improcedents d’acord amb les resolucions de les Nacions Unides i es garanteixin els drets fonamentals de la població palestina. El reconeixement dels drets fonamentals de la ciutadania arabopalestina d’Israel és imprescindible per a assolir la igualtat total i s’ha de respectar i protegir el dret dels refugiats palestins de tornar a llurs cases i recuperar llurs propietats, tal com estableix la Resolució 194 de les Nacions Unides.

El Parlament de Catalunya expressa el seu suport als actors i les organitzacions d’Israel i Palestina que defensen el diàleg, i també a les organitzacions que denuncien les violacions de drets humans.

Palau del Parlament, 29 de juny de 2021

Marta Vilalta i Torres, Portaveu del GP ERC; Gemma Geis i Carreras, Portaveu del GP JxCat; Alícia Romero Llano, Portaveu del GP PSC-Units; Eulàlia Reguant i Cura, Portaveu del GP CUP-NCG; David Cid Colomer, Portaveu del GP ECP

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: