19 juliol de 1936. 85è aniversari de la revolució social

L’ANÒNIMS US CONVIDA A PARTICIPAR: 19 de juliol de 2021 18.30 hores85è aniversari de la revolució social de 1936Lloc: Plaça Maluquer i Salvador, GranollersMúsica revolucionària amb LA GARIBANDA Parlaments amb:SÒNIA TURÓNJUST CASASCARLOS TAIBO Exposició EL GRANOLLERS OBRER I REVOLUCIONARI(1850-1936)

El moviment revolucionari del 19 de juliol en poques hores (obligat per les circumstàncies) soluciona o afronta molt dels problemes que la república no va voler o no va poder solucionar en cinc anys:- La reforma agrària – La separació de l’església i l’estat.- La reforma de l’exèrcit. – Millores socials immediates per la classe obrera i els camperols.- Les col·lectivitzacions, que van fer que  sota la direcció dels treballadors tot funcionés des de les primeres hores, i van crear del no res, una indústria de guerra.- El CENU, que  seguint els principis de les escoles racionalistes va crear la primera veritable xarxa d’escoles públiques de Catalunya – Sanitat universal per tothom .Habilitant moltes mansions expropiades per aquest fi.- La municipalització de la vivenda , que va acabar amb l’especulació i els desnonaments, permetent  acollir per exemple al mateix Granollers l’arribada de 1000 refugiats de guerra . – El repartiment de terres i les col·lectivitzacions, que van tenir un gran suport a l’Aragó i altres zones de l’estat, van ser criticades per amplis sectors de la pagesia catalana,  però com en el cas de Granollers  i en molts altres llocs és prou evident que amb aquestes mesures es va evitar l’especulació i que el poble passes gana. Les milícies sortides de les classes populars es van organitzar per aturar el feixisme i continuar la guerra contra la reacció no només catalana i espanyola també internacional, davant de la passivitat si no oberta complicitat de les democràcies occidentals. A Granollers i la nostra comarca la columna Vallès oriental és un clar exemple.És crea una situació revolucionaria en el que el vell ordre durant uns mesos queda totalment enfonsat. Durant aquest breu període de temps i per primera vegada en segles van deixar de manar els de sempre, el poble organitzat  en els comitès revolucionaris havia iniciat un procés de transformació social  que (a pesar de la derrota militar) mai hem d’oblidar 
La revolució del 36 va tenir massa enemics, al davant i al darrere, maig del 37 i finalment la derrota militar al 39 van acabar amb els somnis de un món millor.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: