Tardor?

No m’agrada l,hivern, em costa viure a mercé de la llum artificial, massa hores per pensar sobre què vols i allò que no suportes. No tolero el fred ni la fosca. Quan arriba l’ hivern fugiria com fan els ocells: emigraria vers on mai falta la llum, on el fred és controlat, on no cal roba d’abric ni calefacció.

Ja no hi soc a temps, però si els anys m’ho permetèssin, viatjaria cercant la claror que l’hivern ens nega i ens deixa en mans dels comptadors d’electricitat als quals la majoria no ens podem premetre fer-hi front amb facilitat i ens hem de controlar. Em recorda una frase que repetia sempre la iaia Margarida: «Tanqueu els llums, i que ara tembé jo sovintejo amb els joves.

Sort de la companyia de familiars i amics, dimecres, amb els meus germants i cunyats: la Tina i el Ton, l’Esteve i la Isabel, que ens hem trobat per dinar, allunyats temps ha, després d’iniciada la pandèmia. Llarga sobretaula per parlar dels que ens han abandonat, dels sobrevinguts, alguns dels quals encara no coneixem. Situacións inesperades per culpa de la Covid-19, que es va presentar com un lladre i no vol abandonar la seva maleïda missió d’acabar amb el més dèbils.

M’ha agradat compartir llarga conversa i veure taules de gent feliç, com nosaltres, parlant de futur, de com el volem/podem dibuixar-lo, amb tots i per tots. Tenim clar per on no passarem, on no caurem, perquè així ens ho hem proposat rere tan maleïda experiència.

La tardor suposa llargues nits, una mica de fred i em vénen al cap tots aquells que, sols i tristos, no tenen la ma que els acompanyi i sí, però, les enyorances de temps passats quan tot era més fàcil, sobretot pel que fa a nosaltres els més grans…

Penso que que ve a tomb la cançó de Raimon la nit:

«La nit és llarga, la nit./ Del teball tornen uns homes / i al treball uns altres van. / Per a uns és nit de festa, / per a uns altres nit de dol, / de cremar amor, nit vella,/ de sentir la mort tot sol»…

I avui a la Cuina de resistència: els brous. N’hi ha de dues menes, de peix i de carn. Són aquelles preparacions que ens ajudaran a l’elaboració de molts plats i per afegir-los a algun rostit.

INGREDIENTS I PREPARACIONS. Cal posar sempre els elements a l’aigua freda i amb la sal corresponent.

Per al fumet de peix: per cada tres parts d’aigua, una de vi blanc sec, dues cullerades de vinagre, llorer, farifola, dos alls, una ceba, un tomàquet, sal, julivert. Sofregirem amb oli la ceba, el tomàquet i el julivert. Després ho mullarem amb l’aigua, el vi, el vinagre, la sal el pebre i totes aquelles restes que guardem al congelador, com un cap de lluç, les espines de rap…

Per al brou, farem bullir en una olla amb aigua i sal: col, api, pastanagues, patates, porros, ceba, napxirivia, cigrons o mongetes seques, pollastre, ossos blancs de vedella, de porc i cap de costella de xai.

La meva sopa preferida és la de fideus i uns grans d’arròs.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: