Per què el dia dels Innocents es pengen llufes a l’esquena?

La celebració és una amalgama de tradicions populars, romanes i cristianes

Roger Costa

Llufa
Llufa Wikimedia Commons

Les llufes són dones encantades que viuen amagades a les muntanyes i als boscos del nostre país, responsables, entre altres fenòmens inexplicables, dels ecos que ens retornen quan cridem en aquests paratges. Caterina Albert contà a ‘Solitud’, per primera vegada en la literatura culta catalana, què eren aquestes criatures. Ho va fer per boca d’un pastor: «La primera d’aquelles rondalles que la Mila li oí contar, fou la de les Llufes: […] Perquè has de sebre que les encantades eren una llei de gent molt divertida i agradada de follejar amb el jovent». La seva aparença és incerta, volàtil, indefinida. De naturalesa enginyosa, a aquests éssers els agrada de tant en tant fotre el pèl als incauts, als càndids, sobretot a l’entorn de l’acabament de l’any. En la contalla de Solitud, es riuen d’un vell que «era innocent com un infant de cria, i tot s’ho hauria pensat fora que en el món passés cosa amb macadura de malicia o d’enginy secret». Les llufes són així.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: