L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Valtònyc, Joan Carles i l’elefant a l’habitació’

Per aixó tornarà a Espanya sense que importin ni els elefants de debó, ni l’amant despistada que l’ha portat als tribunals a Anglaterra ni, sobretot, cap dels delictes que hagi pogut cometre senzillament perquè o no s’han pogut provar o han prescrit. Quina sort oi?

Ironies de l’actualitat, avui coincideix que són notícia el rei Joan Carles de Borbó i el raper Valtònyc. Eren quarts de deu del matí quan l’advocat Gonzalo Boye ha penjat aquest tuit, molt del seu estil: «Ganamos»

Com recordaran, Valtònyc és a l’exili, a Bèlgica, des de fa quatre anys. Avui, el Tribunal d’Apel·lació de Gant havia d’examinar el seu cas per segon cop després que el Tribunal de Cassació de Brussel·les estimés en part el recurs que la Fiscalia espanyola havia presentat davant la justícia belga, que al desembre ja havia denegat l’extradició. I per això Valtònyc ha tornat a ser jutjat a Gant , per una sala de jutges diferents i per l’acusació per injúries a la Corona. I la justícia belga ha tornat a denegar l’extradició. Al ser la segona vegada que Bèlgica denega l’extradició, tot fa pensar que és la definitiva (tot i que la Fiscalia belga encara pot recórrer de nou). El raper mallorquí estava així d’emocionat a la porta del tribunal: «Avui era un dia dur perquè sabíem el que podia passar, i tinc ganes de començar a viure. Moltes gràcies a vosaltres, perquè fa quatre anys que us veig les cares, per donar-me cobertura i veu, perquè la gran por d’un exiliat és que t’oblidin, i gràcies a vosaltres no ha estat així».

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, 28 anys. Va arribar a Bèlgica amb 24, estava condemnat a tres i mig de presó per exaltació del terrorisme, per amenaces i per delicte d’injúries a la Corona. I recordin que, precisament a causa del cas Valtònyc, el Tribunal Constitucional belga va declarar fora de la Constitució una llei del segle XIX que protegia la figura del monarca perquè va considerar que topava amb el dret a manifestar la pròpia opinió sobre tots els assumptes, “no satisfà una necessitat social urgent i és desproporcionada amb l’objectiu de protegir la reputació de la persona del rei”. Va ser per això que el Tribunal d’Apel·lació de Gant va rebutjar la petició d’euroordre del Tribunal Suprem espanyol i, per tant, es va decidir no extradir-lo a Espanya.

Al saber-se la notícia que Valtònyc ha tornat a guanyar i que ara ja és gairebé impossible que el facin tornar a Espanya, el president Puigdemont ha fet una afirmació sobre el sentit de l’exili que no necessita explicació: “Sabent que aguantar la posició era bàsic per obtenir victòries. Un pas més cap a la llibertat”.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: