Festival d’art i paraula de Granollers

El viatge ocupa un lloc destacat en l’imaginari universal i en els mites fundadors d’Occident: des del al viatge iniciàtic d’Ulisses, l’èxode bíblic del poble hebreu o el Llibre dels morts d’Egipte. I que és viatjar no té tan sols un sentit físic, com a desplaçament geogràfic o com a descobriment de mons diferents, sinó també com a transformació o exploració interior. Una noció que funciona com una metàfora precisa i preciosa de la vida humana, potser per això el seu simbolisme és inesgotable. Més que l’èpica de l’aventura i l’atracció per l’abisme del desconegut, el que hi ha en joc en tot viatge és una experiència de perfeccionament. Com si l’únic viatge possible, la vertadera expedició ignota, fos el que realitzem a l’interior d’un mateix.

Dels diferents sentits del viatjar en parlarem a la tercera edició d’Opera aperta, festival d’art i paraula de Granollers. Un festival produït pel Museu de Granollers i que aquest any arriba a la tercera edició. Partint d’una obra del fons d’art del museu, deixem que ens interpel·li a l’entorn d’aquesta gran metàfora que és la noció de viatge, amb quatre dies de xerrades, debat i accions artístiques participatives i obertes a tothom. 

En aquesta edició, és una instal·lació de Francesc Abad que porta per nom Spuren o Rastres qui ens convida a debatre a l’entorn de la noció de viatge. Francesc Abad, que ha fet de la memòria d’Europa un dels seus temes d’interès, en aquesta obra de 1988 va recuperar la figura de Walter Benjamin, gran pensador jueu alemany enterrat al cementiri de Portbou, on va arribar el setembre de 1940 fugint de la Gestapo. Quan va saber que l’endemà seria retornat a França i lliurat als nazis, es va suïcidar. Les maletes solitàries vora el camí invoquen la idea de rastre i petjada, de ruta. Si bé el de Benjamin va ser un viatge sense tornada, la seva figura fa d’esperó perquè ens interroguem sobre quin lloc ocupa el desplaçament, la deriva i el caminar en l’imaginari humà. 

Hem convidat a intel·lectuals, teòrics, artistes i cineastes perquè ens acompanyin durant quatre dies per convertir Granollers en un espai de diàleg. Aquest any, Opera aperta surt al carrer i recupera la Porxada com a lloc de conversa compartida. Amb lliçons, xerrades, tallers i accions artístiques que ja van sent el segell del Festival d’art i paraula de Granollers. Us hi esperem!

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: