Sofriment i guariments

cap-ct-aurora.jpg
Beneficiar-se del sofriment’ és el títol prou il·lustratiu que Oxfam Intermon ha escollit per l’Informe 2022 abans de la Cimera de Davos, la dels països més rics del planeta i de les grans fortunes mil milionàries.
La pandèmia ha esdevingut un doll d’or per 2.668 mil milionaris (573 més que abans 2020), ha incrementat la riquesa i poder dels 10 homes de la flor i nata de l’elit econòmica mundial (disposen de més riquesa que les 3.100 milions de persones que formen el 40 % més pobre de la humanitat). Oxfam conclou lapidari: “Aquest augment de la riquesa i de la pobresa en paral·lel són dues cares de la mateixa moneda”.
Entre els guariments possibles hi ha l’expectativa positiva del municipalisme del canvi, doncs segueix ben disposat a desenvolupar les seves polítiques veïnals, la presentació de l’Ada Colau és per enfortir el pols, des de l’alcaldia de la capital de Catalunya i segona ciutat de l’Estat. La gravetat de la post pandèmia te un focus ardent en la depredació i guerra contra Ucraïna, el sindicalisme aixeca la seva veu per demanar el suport de la gent treballadora.
Oxfam resumeix la situació com la Pandèmia de la desigualtat salarial, salut, gènere, racial i entre països; és un escenari que no es resol amb les fórmules normals del mercat capitalista, on la riquesa creix sense topall pels més poderosos a costa de les milers de milions de persones treballadores i de l’augment de la pobresa. Els governs fomenten aquesta contradicció esgavellada quan podrien i haurien de prendre mesures per disminuir les desigualtats.
Sobre l’ordre legal l’informe expressa que les persones més riques del planeta són les grans usuàries i beneficaries dels paradisos fiscals. L’avarícia del capital és tant deshumanitzada que la riquesa actual acumulada pels mil milionaris esmentats equival ja al 13,9 % del PIB mundial, s’ha triplicat des de l’any 2000 quan era d’un 4,4 %. Cinc de les principals empreses energètiques (BP, Shell, Total Energies, Exxon y Chevron) s’embutxacaren l’anterior any 2.600 dòlars de beneficis per segon. L’augment de les fortunes dels amos dels sectors de l’alimentació i l’energia en els últims dos anys equival a mil milions cada dos dies.
La família Cargill, junt altres tres corporacions del sector, controla el 70 % del mercat agrícola mundial. La bretxa de gènere laboral s’ha disparat pel gran volum de cures que recau sobre les dones, unes remunerades com la d’infermeria, però la immensa majoria fora del mercat laboral, sense ingressos, com les de la llar.L’informe és una perla, les estadístiques que necessita l’economia capitalista per funcionar, ni que sigui amb el caos de la competència, les guerres comercials i militars, són una font de coneixement imprescindible per una anàlisi acurada i precisa.
L’economia globalitzada neoliberal està en una profunda crisi amb unes perspectives de destrucció i involució política, de gènere i climàtica. Un escenari dantesc que necessita de la força revolucionària treballadora per finalitzar amb les penúries i desigualtats, fent brillar alternatives socials, comunals, feministes i de cures de la natura i la vida.
Els Estats no es poden revoltar contra els seus poderosos amos, de les grans corporacions multinacionals. Cal esmicolar-los i construir uns altres poders polítics que emanin i depenguin de les classes treballadores i de les dones, així com de les diverses minories extorsionades i oprimides. Un poder treballador que impedeixi l’espoli dels pobles i instauri una equitat veritable per a la majoria.Les reformes proposades per Oxfam als estats i grans fortunes convé tenir-les en compte. Si s’apliquessin serien una volta de timó important.
El rumb vers una disminució de les desigualtats alleugeraria els sofriments inaudits, tot i que no es posi en qüestió la font, les causes, del desastre econòmic, val a dir la propietat privada dels mitjans de producció, el domini sobre la meitat de la humanitat dones, l’espoli de la natura, l’explotació del treball, inclòs l’entramat estatal institucional i una moral i costums de cultura d’opressió i misogínia.

Oxfam proposa fiscalitat transparent i impostos extraordinaris als “beneficis caiguts del cel” de la pandèmia per pal·liar l’impacte dels elevats preus dels alimentes i l’energia: un impost temporal del 90 % als beneficis excessius; Impostos permanents sobre el patrimoni de la híper concentració de la riquesa suprema. Fa una simulació de que un impost anual sobre el patrimoni net (un 2 % per més de 5 milions $, 5 % els de per sobre els mil milions de dòlars) podria general uns 2,52 bilions $ anuals, suficients segons l’informe esmentat per ajudar a sortir de la pobresa a 2.300 milions de persones, produir vacunes per a tot el mon i proporcionar serveis de salut i de protecció social universals a la població dels països de renda mitja-bixa i baixa.
Alhora proposa condonar el deute als països més necessitats i que no el poden pagar, enfortir la prestació social, controlar els preus i establir uns sistemes fiscals més justos. L’organització internacional que alerta de no fer-ho “ens abocarà novament al desastre”.Li manca a aquest hipotètic i positiu programa agafar del tot el brau per les banyes. Una Renda Bàsica Universal. Drets i Serveis de salut i sector vitals siguin públics i gratuïts arreu. Drets, llibertats i respecte a totes les persones i pobles i minories.
Els sindicats ucraïnesos demanen suport, contra la guerra de Rússia i per frenar mesures contra els drets a la gent treballadora a la pròpia Ucraïna. Tot el suport a aquesta crida i a la resistència, per la retirada de les tropes russes. Una Europa de pau és amb llibertats i unió, des de l’Atlàntic fins els Urals, per sobre del xoc interimperialista. Per aquesta mobilització us proposem un suport i aportació econòmica al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: