Sense aigua No hi ha vida

L’afectació de l’aigua de boca obliga els municipis a distribuir garrafes entre els veïns o tirar de pous

Una senyora recull una garrafa d’aigua finançada per l’Ajuntament al supermercat de l’Espluga Calba. Santi Iglesias.

Una senyora comrant aigua al supermercats de l'Espluga Calva

La crisi que estan patint els municipis membres de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues està esdevenint endèmica. Per segona vegada en un mes, els 25 pobles que beuen d’aquesta xarxa, repartits entre les comarques del Segrià i les Garrigues, han vist vetat el consum d’aigua de l’aixeta a causa d’un elevat índex de pesticides. La sequera i l’activitat agrícola estan provocant repetides incidències que afecten l’aigua de beure, la darrera des de divendres passat i que afecta aquests petits municipis, tots per sota del miler d’habitants.

La Mancomunitat, des de la seva creació l’any 1987, utilitza l’embassament d’Utxesa per al subministrament d’aigua de beure. De fet, és actualment l’únic organisme que agafa aigua d’aquest llac artificial per al consum humà. L’aigua d’Utxesa, al Segrià, s’utilitza bàsicament per al reg agrícola i per generar electricitat, i darrerament està presentant elevats índexs de contaminació. La superfície de l’embassament és de 242 hectàrees, amb un perímetre de gairebé 20 quilòmetres, però la seva capacitat s’ha reduït a menys de la meitat (4 hectòmetres cúbics en l’actualitat) a causa de la sedimentació de fangs i el creixement de la vegetació, bàsicament canyissars.

Tot plegat explica, en gran part, que es dispari cada cop més a l’aigua l’índex d’herbicides que els agricultors utilitzen als camps de la zona, fet que només es pot pal·liar aturant el subministrament, aplicant carboactius a la planta de tractament (ubicada a Sarroca de Lleida) i esperant uns dies perquè les analítiques donin millors resultats. De fet, la setmana passada es va comprovar que per cada litre d’aigua del pantà d’Utxesa hi ha fins a 0,4 micrograms de metolaclor, un pesticida molt comú entre els pagesos per eliminar les males herbes. El màxim permès per al consum humà és de 0,1.

Però a part dels herbicides Utxesa està històricament exposada a altres incidències. La darrera va ser l’any passat, quan es va detectar un important vessament d’hidrocarburs que també va obligar a aturar el subministrament durant dies.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: