‘Don’t look up’: l’agència espacial nord-americana posa a prova un sistema per defensar la Terra dels asteroides
Il·lustració de la nau de la missió DART mentre sobrevola l’asteroide contra el qual ha de xocar. NASA / JOHNS HOPKINS, APL / STEVE GRIBBEN
BarcelonaSi algun dia un asteroide amenaça amb impactar contra la Terra, com passa a la pel·lícula Don’t look up, la vida al nostre planeta tal com la coneixem no estaria necessàriament condemnada. I tampoc no caldria enviar-hi Bruce Willis perquè introdueixi una bomba nuclear dins la roca, com a Armageddon. Ni tan sols caldria destruir l’asteroide. N’hi hauria prou aconseguint que l’astre en qüestió es desviés una mica de la seva ruta i passés de llarg de la Terra. Amb aquesta premissa és que la NASA ha iniciat amb èxit la seva missió DART (Double Asteroid Redirection Test), la primera missió espacial de prova per salvar la Terra d’una catàstrofe com la que va acabar amb els dinosaures.
La sonda DART ha impactat aquest dilluns a les 19.15 h de dilluns hora nord-americana (la 1.15 h de la matinada de dimarts a Catalunya) contra el petit asteroide Dimorphos, a 10,9 milions de quilòmetres de la Terra. El petit aparell de la NASA, de la mida d’una màquina de venda automàtica, es va enlairar de la Terra el novembre passat , i tal com estava previst, ha colpejat amb èxit l’astre escollit per fer aquesta simulació: Dimorphos. Ara l’equip d’investigadors de la NASA observarà si l’impacte ha aconseguit desviar l’asteroide de la seva òrbita de forma suficient.
L’impacte s’ha vist amb la càmera integrada en la sonda, que ha permés observar una imatge molt propera de la superfície rocosa de l’asteroide just abans de xocar.