Un avenç esperat en la reconstrucció mamària

La Sara -fotografiada pr un reportatge de l'ARA-  ens mostra la pròtesi des que li van fer una mastectomia fa gairebé tres anys.

La Sara –fotografiada per a un reportatge de l’ARA– mostrant la pròtesi que fa servir des que li van fer una mastectomia fa gairebé tres anys. Cristina Calderer

Aquest dilluns el departament de Salut ha anunciat que modificarà la normativa vigent perquè les intervencions de reconstrucció mamària després d’un càncer es facin en un termini màxim de sis mesos, termini que actualment ja és vigent per a les intervencions d’hèrnia, pròtesis de genoll i cataractes. «No volem que les persones que sortien a les fotografies del reportatge [de l’ARA, de Mònica Bernabé, publicat l’1 de maig passat estiguin amb aquesta imatge corporal durant més de sis mesos», ha dit a aquest diari el director de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Ignasi Carrasco, fet que evidencia que aquelles imatges van tenir un impacte i han resultat decisives per fer possible aquest avenç. No hi ha res que pugui satisfer més la tasca periodística que una notícia així. En casos com aquest és quan la nostra professió agafa tot el seu sentit.

La situació que durant anys han hagut d’afrontar moltes dones després de ser operades d’un càncer de pit era molt dolorosa. I no estem parlant d’un nombre reduït: el 2021 es van fer 5.721 intervencions per càncer de mama a Catalunya, el 26,76% de les quals van consistir en una mastectomia total. Després de la dificultat, ja prou dura, d’afrontar una mastectomia, a les afectades els ve el trauma físic i psicològic associat a la realitat d’un cos mancat. El temps d’espera per a la reconstrucció a la sanitat pública es pot allargar uns quants anys. En algun cas ha calgut esperar-ne cinc. Les dones sense recursos no tenen altre remei que passar per aquest calvari afegit. Tota la lloable eficiència del sistema públic a l’hora d’actuar amb immediatesa per extirpar un tumor i, per tant, de salvar una vida, després no es produeix amb la reconstrucció.

El procés continuarà sent llarg per a les dones que pateixin càncer de mama. L’ideal és extirpar i reconstruir en una sola operació ”

Ara això començarà a canviar. Està previst que la nova normativa entri en vigor l’1 de gener, tot i que el departament de Salut es donarà un termini d’adaptació de sis mesos perquè es pugui dur a terme. Cal esperar que tant aquest termini de transició com el termini futur d’un màxim de mig any d’espera es compleixin. D’entrada, la manca de dades, tant sobre la situació de pacients en aquest tràngol com sobre quina és la casuística dels diferents hospitals, no dona gaire garanties. L’abril del 2019 ja s’havia anunciat la voluntat de tirar endavant aquesta mesura, un anunci que va quedar congelat per la pandèmia i que ara es recupera. Tant de bo aquesta vegada vagi de debò. Com a diari, hi estarem atents.

Tot i celebrar la bona notícia, cal advertir, però, que el termini de sis mesos no començarà a computar per a les pacients fins que entrin en la llista d’espera, fet que es produeix, no quan se’ls practica la mastectomia, sinó quan finalitza el tractament oncològic o quan les ferides de la primera operació ja estan ben cicatritzades. Normalment això dura un any. Si hi sumem els 6 mesos d’espera, estarem en un any i mig. És a dir, el procés continuarà sent llarg per a les dones que pateixin càncer de mama. L’ideal seria que en la mateixa operació en què s’extirpa el tumor també es fes la reconstrucció, fet que la mateixa conselleria impulsarà amb una tarifa superior que bonifiqui aquest tipus d’operació doble.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: