Plou sobre mullat

cap-ct-aurora.jpg
Una greu alerta provoca el govern estatal quan anuncia que vol reduir la inflació entre el 5 % i el 6 %, mentre el Banc d’Espanya estableix unes previsions del 7,5 %. Som davant la confirmació de que l’economia està desbocada. Tanmateix les grans companyies energètiques reparteixen dividends a mans plenes. La guerra de Rússia contra Ucraïna empitjora un escenari post crisi 2008 i post pandèmia, en si mateix ben galdós per les condicions de vida, drets i llibertats de les classes treballadores i els pobles. El govern català es bloqueja davant els atacs estatals a la llengua i el del ciberespionatge. Cau l’immens complex fabril Azovstal i la ciutat de Mariúpol, que han resistit heroicament durant 82 dies a l’exèrcit invasor rus. La divisió d’Ucraïna pot ser el nou objectiu del Moscou de Putin.
Deu milions de persones treballadores tenen de fet els sous congelats; uns 4,93 milions de població treballadora, dels 14,85 M d’alta a la SS (segons el Ministeri de Treball), han aconseguit formalitzar convenis en els paràmetres econòmics de 2022, amb un augment salarial mig del 2,35 %, que implica un descens net salarial i pèrdua del poder adquisitiu; el cas és que qui disposa de clàusula de garantia salarial en relació a la inflació es limita a un 29,1 % dels 4,93 % (1,436 M).
És un empobriment generalitzat de qui te treball, una gran pressió cap a la precarietat i desesperació de qui segueix a l’atur. Un panorama de preus disparats i sous a la baixa que tendeix a menys capacitat de consum i porta cap a la recessió.EEUU està en pre-recessió durant el primer trimestre, junt a una escalada de la inflació (8,3 % PIB abril) que ha disparat les probabilitats de recessió, això encamina a un escenari d’inflació i recessió (estanflació) que incrementa l’anarquia de mercat i dificulta les polítiques monetàries de contenció financera.
Una de les vàlvules d’oxigen que aplica el govern nord-americà és un substanciós increment dels pressupost militar de defensa i seguretat, prioritzant aviació i nuclear. En comptes de pressupostos per la salut (vitals), les cures, el treball, els drets i llibertats, les empreses públiques i la natura, els grans poders dediquen el plus de beneficis que permet la concentració de la globalització i la rapinya imperialista a garantir explotació, espoli i opressió, a una important inversió en rearmament militarista. Els Estats de la UE, Espanyol inclòs, segueixen fil per randa la tendència que marca, i obliga, el lideratge del gran capital nord-americà.El bloqueig governamental a la Generalitat es dóna en un rerefons de fins a quin punt el canvi de lideratge polític cap a ERC permet establir una nova hegemonia social i econòmica.
A les embranzides de discriminació i sotmetiment de la llengua catalana, o a la impunitat judicial ara amb el nova tanda repressiva contra l’anterior Mesa del Parlament, o la de l’espionatge massiu, faríem bé d’ajuntar-li la constant brega dels projectes estrella del gran i mig capital català, ben de la maneta amb l’estatal, pel macro port i creuers de gran luxe, l’ampliació de l’aeroport, Negocis de casinos, els jocs d’hivern al Pirineu, l’entramat públicprivat a la Salut, el turisme i l’immobiliari i els omnipresents bancs, entre d’altres.
ERC des del govern està optant, sinuosament, per ampliar la seva influencia i base electoral, cap el centre dreta social, val a dir a fagocitar el que es pugui de la crisi de Junts, alhora a fer-se de bon veure entre l’empresariat. El que se li pot escapar de les mans a ERC és que, tot i guanyar terreny i devocions, allunyi l’aconseguir una majoria suficient, potent i compromesa, del icònic 80 % social que es pot aplegar entre el republicanisme, sobiranisme i independentisme, considerant la necessitat d’una gran entesa amb el sindicalisme, municipalisme, feminisme i moviment climàtic.
El lideratge de la Generalitat cap a l’esquerra, cap a l’amnistia i l’autodeterminació, vers a construir alternativa republicana, cal consolidar-ho des de l’eix de l’acord amb la CUP, el sobiranisme republicà, les necessitats del territori i les de la població treballadora majoritària.La nova tanda de la vaga del Som escola a l’educació, així com les mobilitzacions a la Salut, mostren uns dels tombs a fer per avançar en majoria social republicana.
Mariúpol ens esperona. Fora les tropes russes d’Ucraïna, referèndums lliures en els territoris des del dret d’autodeterminació sense el condicionament militarista, inclòs a Crimea. Som, sense reserves, del costat del poble resistent ucraïnès. Som per una pau justa i fraterna que doni pas a la reconstrucció d’Ucraïna, a un nou tipus de relacions internacionals, basades en el respecte entre nacions lliures i en la col·laboració entre els pobles. Volem una Europa unida de les classes treballadores i pobles des de l’Atlàntic fins els Urals.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: